Kako će Sremski Karlovci trošiti novac: Zdravstvu opet najmanje novca, planirani plaža i klizalište

Javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu opštine Sremski Karlovci za iduću godinu traje do petka, 26. novembra.
Kako će Sremski Karlovci trošiti novac: Zdravstvu opet najmanje novca, planirani plaža i klizalište
Foto: 021.rs

Do tada se mogu dostaviti i predlozi i sugestije na Nacrt i to u elektronskoj formi na mejl budzet@sremski-karlovci.org.rs ili u pisanoj formi neposredno na pisarnici Opštinske uprave ili poštom na adresu Trg Branka Radičevića br. 1.

Dok je budžet za tekuću godinu određen u iznosu od 413.407.000 dinara, u 2022. godini predviđeno je da opština raspolaže sumom od 694.080.000 dinara. 

Veliki deo novog budžeta (121,1 milion dinara), po Nacrtu, čine neutrošene donacije iz ranijih godina. Tu su i transferi od drugih nivoa vlasti u iznosu od 200 miliona dinara.
 
Budžetski deficit Opštine iznosi 126 miliona dinara, a planiraju se i sredstva tekuće budžetske rezerve u iznosu od osam miliona dinara. Sredstva stalne budžetske rezerve planiraju se u iznosu od 400.000 dinara.
 
Prema Nacrtu odluke, Sremski Karlovci će za socijalnu pomoć ugroženom stanovništvu utrošiti 2,5 miliona dinara, a 500.000 manje za porodicu i decu. Ukupno za socijalnu zaštitu Opština izdvaja 27,6 miliona dinara. 
 
Za zaštitu životne sredine namenjeno je 47,4 miliona dinara, a najveći deo (27 miliona) predviđen je za uklanjanje otpada. Samo 800.000 dinara namenjeno je za smanjenje zagađenosti.
 
Za zdravstvo je opština namenila samo 510.000 dinara, što je za 90.000 više nego što je namenjeno za 2021, ali u odnosu na ukupan budžet i dalje iznosi 0,1 odsto ukupnih izdvajanja.
 
Za kulturu se izdvaja 58,2 miliona, s tim što iz opštinskog budžeta u te svrhe ide 4,8 miliona, dok se ostali troškovi pokrivaju iz donacija i drugih izvora.
 
U razvoj poljoprivrede, Opština u narednoj godini izdvaja 3,3 miliona dinara. Ovo je napredak u poređenju sa prethodnih nekoliko godina kada se za poljoprivredu izdvajalo manje od milion dinara. 
 
Opština Nacrtom planira i kapitalne izdatke za 2022, 2023. i 2024. godinu. 
 
Između ostalog, iduće godine bi trebalo da počne rekonstrukcija Ulice braće Anđelić, koja podrazumeva i izgradnju potpornih zidova i rekonstrukciju vodovoda. Ukupna vrednost ovog projekta je 198 miliona dinara, a radovi bi trebalo da traju do 2026. godine. Plaćanje ovog projekta obaviće se iz sredstava Autonomne pokrajine Vojvodine.
 
Za parterno uređenje centra, koje se takođe plaća iz prenetih sredstava APV, ukupno je namenjeno 767 miliona, a u 2022. planira se izdvajanje od 245 miliona dinara. 
 
Od novca Pokrajine Karlovci planiraju i izgradnju puta za Stražilovo sa vodovodom i javnom rasvetom
 
Među kapitalnim projektima nalazi se i projektno-tehnička dokumentacija za sportsku halu i dom učenika.
 
Troškove za izgradnju klizališta (2,5 miliona dinara) podeliće pokrajina i Opština, a izgradnja bi trebalo da bude završena 2023. godine. 
 
Za plan detaljne regulacije za Kompleks plaže iz budžeta Opštine trebalo bi da bude izdvojeno 3,1 milion dinara.
 
Takođe, Opština 2022. godine planira da izdvoji 10 miliona, a u narednim godinama osam, pa dva miliona, za otkup parcela na Čeratu i nekoliko drugih lokacija za završetak predviđenih projekata koji uključuju pristupne saobraćajnice i infrastrukturu za hotel i vinariju. 
 
Kada se uporedi Nacrt za budžet za 2022. godinu sa Odlukom o ovogodišnjem budžetu, može se videti da veliki deo projekata, naročito kapitalnih, nije izvršen i da se pomera za iduću godinu. Tu su, između ostalog, planovi za priobalje sa međunarodnim pristaništem i za Ešikovačke vinograde, ali i izgradnja potpornih zidova u Braće Anđelić i sanacija fasada. 
 
Nacrt odluke o budžetu Opštine Sremski Karlovci možete da pogledate OVDE.
  • Vila Ravijojla

    18.11.2021 04:57
    Kapital(isticki)ni projekti
    Sada kad od sirotih Karlovaca naprave novi Zlatibor i Monte Karlovce... Koga bre vi lazete vise? Dosta mi je slusanja ovih gluposti!
    4 godine za rekonstrukciju jedne (1, uno, ein, one) ulice a za madjarski Čeraton odmah menjaj namenu zemljista, povecaj broj dozvoljenih kapaciteta - ma 90 soba neka grade (proverite o cemu govorim), pa bice Karlovci GRDJI OD ZLATIBORA LJUDI MOJI!

    Fuseraj I trange frange varijante za kumove i drugove. Toliko su puta presvukli fasadu i renovirali one prazne zgrade poput Stefaneuma (crkveno vlasnistvo) i ostavili da propadne pa da te mozak zaboli! U staroj, napustenoj opstini raste drvo iz poda!

    Pa polako nice jedna vinarija od jednog kuma, pa vinarija od drugog a karlovacki vinari i vinarske porodice - vas ko sisa. Nema subvencija, nema strucne i funkcionalne Zadruge, nema geo brendiranja, pa da malo prosirimo i ciglanu da satremo i ono malo vrednog sto je ostalo sve po principu "daj narodu koske da glodju" iliti "zavadi pa vladaj"!

    Dragi karlovcani i karlovcanke, nagrabusili smo ako se ne pomaknemo, da ne kazem nesto gore! Aman probudite se vise da se ne bi zaista probudili jednog dana u mestu koje je prodato TUDJEM, STRANOM KAPITALU! Nije ovo ni protiv niti pro politicki komentar, jos manje teorija zavere, ovo je podsetnik kakva je trenutna KRIMINALNA RASPRODAJA SRBIJE na delu. Nema struke medj vladajucima, cisto pranje para i RASPRODAJA CELE ZEMLJE pre leta za Rusiju!Bunite se protiv ovoga narode!

    Oprosti im Boze i spasi nas
  • JAAAA

    16.11.2021 10:46
    Debili
    Tender mora postojati i vrapcima na grani jasno, koga briga sta narodu treba vec NjIMA ...
  • Рајко

    15.11.2021 23:43
    Планови
    У последњих 30 година Карловци из дана у дан пропадају. У плану је откуп приватне земље за потребе изградње приступног пута до приватног хотела иакао општина на то нема право. Приватни хотел није јавни интерес и општина немаправо да од својих грађана отима имовину да би омогућила приватним лицима зараду. При том општина нема новаца за поправку улица у Карловцима које су у катастрофалном стању ( на пример Матошева, Сремска поред Капеле мира) и многе друге али за приватни хотел има. Није ми јасно до када ће карловчани да седе кући и чекају да им неко други реши проблеме. Карловци су једино место на Дунаву које нема плажу а изградњом ове пруге више неће ни бити на Дунаву јер је одсећено од Дунава. Живим на 200 м од центра а да бих колима отишао до Дунава и вратиосе треба да прежем 10 км. У новом саду немате насеље из кога вам је потребно да пређете толики пут до Дунава. Мислим да је ово врхунац успеха одвојити место од реке, то до сада ником није успело. Можда се у будућности планирају Карловци на води али нам то још нису сопштили. Ово што сада планирају је превише. Реконструкција улице Браће Анђелић до 2026 као да је то улица Карловци-Београд. Свака част становници и сви они који пролазе овом улицом ће се обрадовати што ће у следећем периоду имати проблеме проласка поред већ постојећих. У сваком случају нема нам спаса пропасти неможемо.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.