Novosađanima na raspolaganju sve vakcine, testiranje antitela u krvi za one koji primaju Sinofarm

Novosađanima su dostupne sve doze vakcina protiv korona virusa, poručuju u Domu zdravlja Novi Sad za 021.rs.
Novosađanima na raspolaganju sve vakcine, testiranje antitela u krvi za one koji primaju Sinofarm
Foto: 021.rs

Kako dodaju, dogodi se da Sputnjika V ili AstraZeneke nema na dan ili dva, ali da nove doze brzo budu dopremljene.

Po rečima glavnog tehničara Doma zdravlja Novi Sad Nenada Vukasa, spisak od 70 građana koji su izrazili nameru da prime AstraZeneka vakcinu je sada popunjen i oni se pozivaju na vakcinaciju, a isto se radi i sa zainteresovanima za primanje vakcine Moderna.

Podsetimo, AstraZeneka se daje u grupama po deset ljudi, jer toliko doza ima u jednoj bočici, što je slučaj i sa Moderna vakcinom. Zbog manje zainteresovanosti zakazivanje se obavlja preko kol centra, dok je za Fajzer vakcinu potrebno da ima šestoro zainteresovanih na vakcinalnom punktu.
 
Iako se u medijima pojavila informacija da svako može da se testira na nivo antitela uzimanjem krvi, Vukas objašnjava da je reč o istraživanju koje se radi sa kineskim partnerima o proveri efikasnosti vakcine Sinofarm, te da se ova mogućnost nudi onima koji sada dođu na bilo koju od tri doze ove vakcine.
 
"Ko želi da testira nivo antitela treba da se prijavi na punktu, potpiše saglasnost, nakon čega ga pregleda lekar i potom mu se vadi krv. Tada dobija kinesku vakcinu. Tu osobu pozivamo na 30 dana, tri meseca, šest meseci i godinu dana na vađenje krvi. Dakle, uslov je da se tog dana prima vakcina, ne radi se o svakome ko želi da proveri nivo antitela u krvi", objašnjava Vukas.
 
U ambulanti na Novom naselju se svaki dan od 8 do 20 časova daju Fajzer, Sinofarm, Sputnjik, Moderna i AstraZeneka. Fajzer i Sinofarm dostupne su u TC "Promenada" od 10 do 19 časova, kao i u objektima Doma zdravlja na Detelinari, u Tarasa Ševčenka od 14 do 19 časova, te na punktu na uglu Jovana Popovića i Vršačke od 8 do 15 časova.
  • Pitanje

    19.11.2021 02:15
    Može li tekst o tome, za hronične bolesnike, koja je za koga?
    Jer neke za neke nisu.
  • Ja

    18.11.2021 22:56
    To breee
    Sad mozemo svi na Karleusu za docek!
  • Pićuka

    18.11.2021 17:06
    Vidim da ste zbunjeni, posavetujte se sa izabranim lekarom. Onim koji ne zna ni kada treba da prepiše antibiotik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti