Desetine tužbi protiv Zelenila zbog plata, preduzeće brani narodna poslanica Biljana Pantić Pilja

Više od 60 tužbi podneli su radnici Gradskog zelenila protiv svog preduzeća zbog sumnje da su godinama dobijali nezakonito umanjene plate.
Desetine tužbi protiv Zelenila zbog plata, preduzeće brani narodna poslanica Biljana Pantić Pilja
Foto: 021.rs

Tvrdnje zaposlenih pokušava da ospori advokatska kancelarija gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića - Zelenilo zastupa advokatica ove firme Biljana Pantić Pilja, koja je ujedno narodna poslanica.

Sve tužbe podnete su, kako saznajemo, prošle godine i prvostepene presude treba da donese Osnovni sud u Novom Sadu. 

U ovom sudu kažu za 021.rs da se vodi 66 postupaka protiv Gradskog zelenila po ovom osnovu, kao i da ovo javno preduzeće zastupa Pantić Pilja u jednom broju postupaka. 
 
"U većini predmeta nije označen punomoćnik", kažu u sudu za 021.rs.
 
Problemi na koje ukazuje grupa zaposlenih nastali su 2014. godine, kad je u oktobru morala da se menja osnovica zarada zbog stupanja na snagu zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata kod korisnika javnih sredstava. Usledilo je umanjenje osnovica zarada za 10 odsto za sve, pa i za radnike "Zelenila", ali radnici ovog preduzeća pokušavaju da dokažu da su ovom prilikom oštećeni - da su njihove osnovice, ali i plate, pogrešno obračunate i umanjene više nego što je trebalo.
 
Prema saznanjima 021.rs, osnov tužbi su tvrdnje da je rukovodstvo "Zelenila" tog oktobra 2014. godine izbeglo da primeni važeći kolektivni ugovor za obračun osnovice, a da je primenilo potpuno drugi akt, koji se više odnosi na program poslovanja preduzeća. Taj obračun se, tvrde zaposleni, primenjivao svih ovih godina i to je značilo da je svaki od njih navodno oštećen i za nekoliko stotina hiljada dinara.
 
Zaposleni ne mogu da utuže sve godine unazad zbog zastare, pa se njihove tužbe odnose na period od 2017. godine do 2020. godine. Kakav je obračun zarada u preduzeću u ovom trenutku, odnosno da li je sporan način isplate primenjivan i ove godine, u ovom trenutku nije poznato.
 
Redakcija 021.rs je kontaktirala i preduzeće i zastupnika zaposlenih za komentar. Na pitanje da li su tužbe zaposlenih osnovane, u "Zelenilu" kratko poručuju da smatraju da su tužbeni zahtevi neosnovani, da je Zelenilo postupalo u svemu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a posebno Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o budžetu.
 
"Kako su postupci još uvek u toku, Zelenilo neće komentarisati ništa više kako se isto ne bi smatralo pritiskom na sud. Takođe, bitno je napomenuti da još uvek ne postoji jedinstveni stav po ovom pitanju i to ni od Osnovnih, niti od Apelacionih sudova", navode u ovom preduzeću.
 
Ni zastupnik zaposlenih, advokat Gavra Dimitrijević, nije želeo da se bavi detaljima slučaja i da komentariše postupke koji su u toku dok se ne donesu presude.
 
Kako saznajemo, veštačenja su završena i u narednim mesecima mogle bi da se očekuju prve presude.
Inače, nepravilnosti u poslovanju u "Zelenilu" konstatovala je Državna revizorska institucija kad je "češljala" papire koji se odnose na 2017. godinu. Tada je otkriveno da u "Zelenilu" radi mnogo više radnika nego što je potrebno - na njih desetine je svakog meseca bilo prekobrojno, što je dovelo i do uvećanja u izdavanju za sve plate, ali je bilo i drugih nezakonitosti.
 
Kako je pisao 021.rs, pojedini zaposleni na neodređeno tada su dobijali otkaz ili premeštenja na niže pozicije, zbog čega su takođe bile podnete tužbe. Ti radnici su vremenom dobijali na sudu i postepeno su vraćani na posao po sudskim nalozima.
 
U "Zelenilu" su pomoćnici direktora tada imali izuzetno povlašćen položaj u vidu benefita na platu budući da su im internim aktom preduzeća, otkrio je revizor, bili povišeni koeficijenti. Detaljnije o saznanjima iz tog perioda čitajte na OVOM LINKU.
  • Marko

    19.11.2021 12:03
    harac
    @Av Istina ...Npr. ovi naprednjaci u opstini Vrbas rade na odredjeno i daju 10 % za SNS i plus ako se ne odazovu jednom nekoj stranackoj akciji ili ne rade u internet timu SNS-a sto im naloze zavrsili su sa poslom.
  • Gsp Ns

    19.11.2021 09:07
    Pola radnika tuzilo...
    Kod nas u firmi pola radnika tuzilo za isto,potkradani smo godinama od napreDNOg sistema... Cute svi,pokrili se uslima. Prete radnicima da slucajno to ne izadje na drustvene mreze. To im je najveci problem
  • Secanja

    19.11.2021 08:37
    realno svi mi znamo da je DS dan pre promene vlasti 2012.e primio 100 ljudi u zelenilo na neodredjeno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.