Ekološki front i novosadska opozicija: Preispitati odgovornost načelnika novosadske policije

Ekološki front Novi Sad pozvao je da se preispita odgovornost načelnika Policijske uprave Novi Sad Slobodana Malešića zbog dešavanja na protestu prilikom blokade Varadinskog mosta.
Ekološki front i novosadska opozicija: Preispitati odgovornost načelnika novosadske policije
Foto: 021.rs

Front koji čini nekoliko organizacija, upitao je da li reakcija policije predstavlja zloupotrebu položaja, imajući u vidu to da je poziv dolazio od ekoloških organizacija, koje godinama kritikuju kompanije Galens i Promist, a da se načelnik novosadske policije u medijima dovodio u prijateljsku vezu sa bračnim parom Petrić, vlasnicima preduzeća.

Na ekološki protest u Novom Sadu, poručuju organizacije, veliki broj građana je došao porodično, sa decom, ljubimcima... U saopštenju se navodi da su, za razliku od ostalih gradova, skup u Novom Sadu obezbeđivale isključivo specijalne jedinice za razbijanje demonstracija.

"Strateški potpuno neutemeljeno i nejasno, žandarmi su u jednom momentu krenuli da potiskuju demonstrante. U direktnom kontaktu nalazio se veliki broj žena, čak i onih u poznim godinama, a u neposrednoj blizini stajali su roditelji sa decom. Grubo su udarali štitovima i šutirali nogama, a čitava predstava, kako se kasnije ispostavilo, imala je za svrhu uterivanje straha, sadističko iživljavanje i upotrebu sile", navodi se u saopštenju. 
 
Kako dodaju, Malešić je posložio žandarme u obruč unutar kojeg su paradirali viši policijski službenici.
 
"Realnost je da se na skupu okupilo oko 2.000 građana, bez namere da se prave incidenti, a ono što je isprovociralo građane je upravo njihovo ponašanje. Podsetićemo da je Malešić postavljen na mesto načelnika posle smene Milorada Šušnjića, koji je ražalovan nakon brutalnog prebijanja mladića ispred jedne kladionice", poručuju u Ekološkom frontu.
 
Organizacije su kritikovale gradonačelnika Miloša Vučevića, koji je u danu kada su se organizovali protesti bio u Beogradu na sednici Skupštine Srpske napredne stranke, dodajući da nije prokomentarisao "nesvrsishodan nastup novosadske policije", već je davao "besmislene etikete i paušalne ocene" protesta.
 
"Imajući u vidu navedeno, kao i maltretiranje i način privođenja aktivista, zahtevamo od nadležnih organa da se preispita uloga i odgovornost Slobodana Malešića", zaključuju organizacije.
 
Povodom događaja od subote reagovala je i novosadska udružena opozicija, koju čini Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, poručujući da u potpunosti podržavaju zahteve građana iskazane na protestima u Novom Sadu i više gradova Srbije.
 
"Opozicione političke organizacije osuđuju protivzakonitu akciju policije koja je pokušala da na silu spreči miran i dostojanstven protest građana Novog Sada na Varadinskom mostu zbog čega će protiv vinovnika nasilja nad Novosađanima biti podnete krivične prijave i iskorišćena sva raspoloživa pravna sredstva kako bi odgovarali pred zakonom. Najveću krivicu za policijsku brutalnost prema građanima snose načelnik Policijske uprave Novi Sad Slobodan Malešić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin", navode u zajedničkom saopštenju ove stranke.
 
Oni su naveli da je proteste izazvao "kriminalni i korumpirani režim Aleksandra Vučića koji je u nelegitimnoj skupštini usvojio protivustavne i po interese države i građana izuzetno štetne zakone o referendumu i eksproprijaciji zemlje". Kritikovali su gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je okupljene nazvao fašistima, "i tako još jednom uvredio građane i osramotio Novi Sad". Kako su dodali, smeta mu glavna poruka protesta građana na Varadinskom mostu, a to je da "Novi Sad i Srbija nisu na prodaju".
  • Novisadka

    30.11.2021 00:10
    Pa eto
    "Podbarac", zašto se Vi ne kandidujete ako Vam već niko nije dobar? I svi vi kojima su "svi" isti, zašto se ne kandidujete?! Mlatite i palamudite sa bezbedne udaljenosti od bilo kakvog rizika.
    Ako nešto ne valja, treba ga menjati. Pa ako i to ne valja, i to promeniti. Sve to podrazumeva neki angažman, delovanje a ne palamudjenje po portalima.
  • Novi Sad

    29.11.2021 13:28
    Bravo
    Mislim da od svog zla koji vlada Srbijom, Novi Sad je naj bolje prosao. Strucno bez velikih posledica za narod, bez parapolucijskih jedinica i crnokosuljasa sa crnim automobilima.
    Tako da Malesicu jedan mali plus.
  • @Podbarac

    29.11.2021 13:09
    Po stopedeseti put - na protestima se ne bira vec skida vlast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.