Održan prvi hakaton na PMF-u u organizaciji studenata i kompanije Synechron

Pod sloganom "Ako ništa... bar kod!" održan je prvi BarKod hakaton, takmičenje u programiranju, koje su organizovali studenti Prirodno-matematičkog fakulteta, uz podršku kompanije Synechron.

Protekle subote, 30 takmičara je tokom osam sati posvećenog rada na BarKod hakatonu, razvijalo full stack aplikaciju koja korisniku omogućava konverziju određene količine jedne valute u drugu valutu. Takmičari su imali pravo da biraju tehnologije koje će koristiti za front-end i back-end, a responzivan dizajn se podrazumevao, uz mogućnost deployment-a na AWS server.

Kompanija Synechron je bila partner ovog događaja sa idejom da podrži studente u prezentaciji svojih inovativnih ideja i ohrabri njihove prve profesionalne korake u programiranju. Tim mentora i sudija iz ove kompanije, koji su činili Andreja Isaković, Milan Jović, Želimir Stefanović, Radonja Prelević, Boris Hadžić, kao i asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Ivan Pribela, istakli su visok nivo kreativnosti takmičara prilikom razvoja aplikacije od nule.
Tim INTelligence, kojeg čine studenti druge godine fakulteta, Stefan Đurđević, Bojan Mijanović i Uroš Poček, briljirao je svojim rešenjem implementirajući u aplikaciju dostignuća veštacke inteligencije i tako omogućavajući korisniku predikciju kretanja kursa valute u narednom periodu.
 
"Osnovni motiv prijavljivanja na hakaton nam je bila ideja da se oprobamo u ovoj vrsti takmičenja, s obzirom na to da ranije nismo imali iskustva u nekim ozbiljnijim projektima. U trenucima izazova koje smo imali tokom razvoja back-enda, shvatili smo da je ovo bila prilika da uz mentore, naučimo nešto novo. Za nas hakatoni predstavljaju priliku da testiramo svoju inovativnost, pomerimo granice, upoznamo kolege, kao i da steknemo kontakte sa ozbiljnim kompanijama koje nude mogućnost studentske prakse, samim tim i ulaznicu u svet ozbiljnih projekata i programiranja", istakli su momci iz pobedničkog tima.
 
 
Kompanija Synechron nastavlja da podržava studentska takmičenja, prevashodno na bazi dugogodišnje saradnje sa Univerzitetom u Novom Sadu, ali i zbog činjenice da organizovanjem studentske prakse tokom cele godine, ova kompanija omogućava studentima da samouvereno zakorače u svet pogramiranja, greenfield i enterprise-level projekata koje ova kompanija radi za klijente svetskog finansijskog tržista. 
 
Tokom trajanja prakse, studentima se pruža mogućnost da se, uz mentore, upoznaju sa tehnologijama na kojima se radi u kompaniji, a naročito kompleksnim projektima kojima se utiče na potpunu digitalnu transformaciju poslovanja klijenata. Do sada se 80 odsto praktikanata zaposlilo u Synechronu nakon obavljene dvomesečne prakse.
 
  
 
"Vidimo se na nekom narednom studentskom takmičenju", poručuju u ovoj kompaniji.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti