Groblje kućnih ljubimaca u Novom Sadu: Poznato šta ćete moći sa pepelom svog ljubimca

Buduće groblje za kućne ljubimce u Novom Sadu, planirano pored prihvatilišta "Zoohigijene" na Putu šajkaškog odreda bb, biće i centar za kremiranje ljubimaca, s više opcija za odlaganje pepela.
Groblje kućnih ljubimaca u Novom Sadu: Poznato šta ćete moći sa pepelom svog ljubimca
Foto: Pixabay

"Zoohigijena" upravo traži projektanta budućeg groblja, koje će u okviru kompleksa imati spalionicu sa kolskim pristupom.

Ideja o groblju za kućne ljubimce postoji godinama unazad, ali bez konkretne realizacije. Sada se ulazi u izradu projektno-tehničke dokumentacije, a prethodi izbor projektanta, koji će biti završen u decembru. 

Na groblju će postojati isključivo opcija kremiranja životinja, bez mogućnosti direktnog sahranjivanja. 
 
Vlasnici preminulih ljubimaca moći će da pospu pepeo na zajednički uređen prostor za posipanje pepela, da zakupe grobno mesto za izradu spomenika, kao i prostor rozarijuma gde bi se urna pohranjivala u polje koje bi imalo sadnicu ruže ili druge cvetne biljke (ili kolumbarijuma, gde bi se urne pohranjivale u otvore u zidu, preko kojih bi išla pločica). 
 
Predviđa se i mogućnost da vlasnici odnesu urnu kući.
 
Posetioci groblja imaće na raspolaganju parking i uređene prilaze, a ceo kompleks imaće upravne prostorije, toalete, čajnu kuhinju itd.
 
Više detalja biće poznato nakon 13. decembra, odnosno kad preduzeće bude na tenderu odabralo projektanta za definisanje svih ovih zahteva. 
  • Milutin NS

    18.12.2022 05:12
    Nase ljubavi
    Treba da postoji mogucnost i klasicnog" sahranjivanja nasih ljubimaca! Treba sto pre napraviti groblja za kucne ljubimce u Beogradu i Novom Sadu (i u ostalim vecim gradovima takodje,mozda) i tako omoguciti psima (i ostalim ljubimcima) dostojanstvenu sahranu jer je sve vise pasa i macaka itd kao kucnih ljubimaca u gradovima i mnogi ih dozivljavaju i tretiraju kao clanove porodice. Treba sto pre napraviti groblja za kucne ljubimce u Srbiji.
  • Maks

    14.12.2021 22:18
    Kremacoja
    Najtužniji dan u mom životu kad su mi rekli da ga moram uspavati. A onda šta s penzijom njim hvala da postoji privatni krematorijum nikad ne bi dala Zoohigijeni. Moj Maks je na taj način nastavio je da bude sa mnom, do ponovnog susreta na nekom lepšem mestu. To je jedino što možemo da uradimo za ljubav koju nam daju.
  • Maks

    07.12.2021 17:47
    Groblje za pse
    Koliko se zlobe nakupilo u pojedincima. Mi bi mogli mnogo toga da naucimo o psima sta je iskrena ljubav, vernost, odanost. Nijedan čovek ne bi mogao da zameni mog psa Maksa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.