In memoriam: Novosadski slikar Mario Vuknić - od Sensera do Pikasa

Novosadski slikar i poznati restaurator Mario Vuknić iznenada je preminuo u ponedeljak, 6. decembra, u 58. godini.

Rođen je u 1963. u Odžacima, gde je završio osnovnu školu, da bi potom srednju građevinsku završio u Novom Sadu. 

Studirao je na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde je diplomiranjem 1988. godine stekao zvanja akademskog slikara i nastavnika likovne kulture. Od 1989. godine radi i kao spoljni saradnik na konzervaciji i restauraciji, a od 1993. je stalno zaposlen u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petovaradinu. 

Mario je do poslednjeg dana ostao veran svom pozivu i neprekidnom umetničkom radu. Veliki broj slika koje šira javnost nije bila u prilici da vidi, biće prikazano na izložbi koju će njegova porodica i prijatelji organizovati u narednom periodu. 
 
Osim slikanja sopstvenih slika, Mario je sa svojim kolegama iz Pokrajinskog zavoda, učestvovao i predvodio čitav niz restauracija kulturnog i istorijskog nasleđa u Vojvodini, Srbiji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Među mnogobrojnim radovima u kojima je učestvovao i predvodio ih, izdvaja se značajem projekat ispitivanja, konzervacije i restauracije fresaka, zidnih slika, oltarskih pala i oltara Franjevačkog samostana u Baču, kojim je rukovodio od 2006. godine.
 
Kao jedna od mnogobrojnih zanimljivosti ostaće podatak da je prvi uočio i dodirnuo do tada nepoznatu fresku "Raspeće Hristovo", koja potiče iz 13. veka, a otkrivena je ispod maltera na istočnom zidu Franjevačkog samostana u Baču.
 
  
 
Ipak, ono po čemu je Mario bio najpoznatiji u stručnim i umetničkim krugovima je ogroman broj dela čuvenih slikara koje je restaurirao i konzervirao, od Sensera, prvog baroknog slikara iz Osijeka, pa sve do Pabla Pikasa. Njegov doprinos u ovoj sferi umetnosti, mada je on govorio i zanatstva, jeste velik. 
 
Konzervaciju i restauraciju je shvatao i radio celovito i detaljno, posvećujući podjednaku pažnju tehničkim, zanatskim procesima i pitanjima etike i smisla.  
 
Iza sebe je ostavio suprugu Slađanu i troje dece, Ivana, Luku i Hanu.
 
Vuknić će biti sahranjen u petak, 10. decembar, na Gradskom groblju u Novom Sadu. 
  • Mile

    08.12.2021 22:54
    Braca je rođen predobar. Njegovu dobrotu i blagu narav ništa nije moglo da pomuti. Da su svi kao što je Mario bio, ovaj svet bi bio rajsko mesto.
  • Danijela

    08.12.2021 22:17
    Dobri naš dečače, kao da nam te je neko ukrao...
  • Jela

    08.12.2021 21:20
    Srećan ti put dobri Mario....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti