FOTO, VIDEO: Zlatnim lopatama označen početak gradnje Nidekove fabrike u Novom Sadu

Gradnja fabrike japanske kompanije Nidek (Nidec) svečano je počela danas u Novom Sadu, u radnoj zoni Sever IV.
FOTO, VIDEO: Zlatnim lopatama označen početak gradnje Nidekove fabrike u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, japanski ambasador Takahiko Kacamuta i glavni i izvršni direktor kompanije Nidek Đun Seki, simbolično su, nanoseći nekoliko grumenova zemlje "zlatnim" lopatama, označili početak izgradnje fabrike.

Na gradilištu koje obuhvata prostor od nekoliko hektara trenutno se nalaze građevinske mašine koje nasipaju zemlju, a postrojenje gradi  "CTP Invest" koji je od Novog Sada neposrednom pogodbom na osnovu odluke Vlade Srbije kupio 21 hektar po ceni od 993,6 miliona dinara.

Nakon što hala bude gotova, u nju će se useliti Nidek koji ima ugovor sa CTP-om o iznajmljivanju prostora.
 
Prema ugovoru koji je ranije obelodanjen, japanska kompanija će na ovoj lokaciji graditi pogon za proizvodnju elektro-motora i biće zaposleno 300 radnika. Proizvodna hala i prateći objekti imaće gotovo 26.000 kvadratnih metara, a predviđeno je da fabrika počne sa radom krajem 2022. godine. Planirane su i još tri faze sa povećanjem kvadrature i broja radnika.
 
 
Direktor Đun Seki je uz podsećanje na istoriju kompanije i njen značaj u svetu u proizvodnji motora, zahvalio predsedniku i Vladi Srbije, kao i Novom Sadu na realizaciji ove investicije. 
 
Ambasador Japana Takahiko Kacumata se zahvalio Vučiću zbog kontinuiranog napora da obezbedi poslovnu sredinu za kompanije i investitore i dodao da veruje da će Nidek sa 1.000 zaposlenih i u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu proizvoditi kvalitetne motore u smislu tehnologije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.
 
 
Predsednik Srbije naveo je da je dolazak Nideka fantastičan uspeh i da je bilo teško dovesti takvog investitora. On je dodao i da je Seki rekao da je investicija vredna 250 miliona evra, što je trenutno dogovoreno, ali da je njemu pre obraćanja u dva navrata rekao da spremaju investiciju u Evropi od 1,5 milijardi evra, od čega će čak milijardu biti u Srbiji.
 
Vučić je rekao i da će prvo u Nideku biti zaposleno 260 radnika, a onda 500 i da će oni dobiti novo znanje i novu odgovornost.
  • Đura

    11.12.2021 11:27
    Konkurs
    Bilo je više konkursa za fabriku čokolade
  • @LimanNS

    10.12.2021 22:37
    Po takvima ko' ti i treba
  • Dragan

    10.12.2021 19:08
    Ah
    Dali znate da je 41 ministar japanske vlade prisustvovao kapitulaciji jugoslovenske vojske iz nemačkih i italijanskih.Šta bi sa Sever Subotica jednim od većih da fabrika elektromotora ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti