Grad našao firme koje će za milion i po dinara postaviti sporni spomenik "nevinim žrtvama 1944/45."

Novosadska vlast uspela je iz trećeg pokušaja da sprovede javnu nabavku i nađe firme koje će postaviti sporni spomenik "nevinim žrtvama 1944/45", saznaje 021.rs.
Grad našao firme koje će za milion i po dinara postaviti sporni spomenik "nevinim žrtvama 1944/45."
Foto: 021.rs

Na tender je stigla samo jedna ponuda, te je posao pripao grupi ponuđača koju činu "Ekonomist elektro" iz Beočina, "AB&CO", "Tron tex" i "NPN" iz Novog Sada. Ove firme će posao uraditi po ceni od gotovo 1,5 milion dinara sa uračunatim PDV-om. 

Prethodna dva pokušaja bila su neuspešna. Prvi put se niko nije javio, dok ponuđač na drugom tenderu nije imao ispravnu dokumentaciju. 

Ugovorom je predviđeno da ove firme izvedu radove na uglu Ive Andrića i 1.300 kaplara, gde bi trebalo da se uredi mali trg sa skulpturom u središtu popločanog platoa i pristupnim stazama. Prostor će upotpuniti i klupe, korpe za otpatke i led rasveta koja će imati i projektore za posebno osvetljavanje spomenika. 
 
Skulptura je delo akademskog vajara Lasla Silađija, a spomenik se izrađuje od mermera. Dimenzije spomenika su 120x130x120, nalaziće se na postamentu od armiranog betona, koji stoji na stepeniku. Težina skulpture je između dve i dve i po tone. 
 
Grad Novi Sad je izradu spomenika prošle godine platio 1,6 miliona dinara beočinskoj firmi "Sagapo Agapas", uz rok isporuke od 305 dana. Firma je osnovana 2019. godine, a osnivačica i direktorka je Nataša Silađi, dok firma nema nijednog zaposlenog. 
 
Na spomeniku će se nalaziti ploča na kojoj će na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku biti ispisano: "U spomen svim nevinim žrtvama - Mindend ártatlan áldozat emlékére - In errinrung an alle unschuldigen opfer - 1944/1945."
 
Podizanju spornog spomenika protivi se veliki deo javnosti i novosadske opozicije. 
 
Opozicione stranke više puta su ponavljale da traže da se ne postavlja ovakav spomenik, navodeći da se na spisku nevinih žrtava nalaze i ratni zločinci iz Drugog svetskog rata. 
 
Antifašistički front 23. oktobar nedavno je pozvao na sprečavanje njegovog podizanja jer bi to "predstavljalo sramotu za Novi Sad i ruganje žrtvama fašističkog terora".
  • једнорог

    11.12.2021 09:12
    Стрељани су Новосађани. Пошто је реч о НЕВИНИМ жртвама, не знам какви спискови се помињу, кад је скупштинском Одлуком дефинисано шта ће писати на споменику. Како тзв `новосађани` и `европљани` бране партизанске злочине, па то је и за роман и за филм!
    Партизани су у Новом Саду у јесен 1944, када су ослободили празан град, починили ратни злочин и то је историјска чињеница. Као што су чинили злочине стрељајући пола Србије, која никакве везе са ратом није имала.
    Е, сад је крај `антифашистичкој безгрешности`. И у Новом Саду, као што је у целој цивилизованој Европи.
  • /

    11.12.2021 08:39
    /
    da li je neko video kako izgleda takav spomenik u pragu a ne opet ruglo?
    zbog toga sto niste stanju da se uporedite sa drugima je ovako u smrdiji

    https://afar-production.imgix.net/uploads/images/post_images/images/XQVey8v6wE/original_open-uri20130611-24666-111xies?1383815365?ixlib=rails-0.3.0&auto=format%2Ccompress&crop=entropy&fit=crop&h=719&q=80&w=954
  • Limani

    11.12.2021 08:01
    Grejte da ne budemo na ulici
    Molim Grad da natera Toplanu da nam bar u 6h budu pristojno zagrejani radijatori u decembru i januaru. Znate, ne počinje svima radno vreme u 8h. To vam je ujedno i prevencija od izlazaka na ulice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti