VIDEO, FOTO: Blokada i protest završeni kod NIS-a, vozači išli kolima preko Limanskog parka

Nekoliko stotina građana blokirala je prilaz Mostu slobode, nakon što su prethodno na sat vremena blokirali kružni tok na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla u Novom Sadu.
VIDEO, FOTO: Blokada i protest završeni kod NIS-a, vozači išli kolima preko Limanskog parka
Foto: 021.rs

Građani su završili protestno okupljanje kod zgrade NIS-a, a vozači koji nisu uspevali da prođu vozili su kroz Limanski park da bi zaobišli aktiviste. Građani su uzvikivali "Svi na ulice", "Izlazite napolje", a povremeno se moglo čuti i "Gde ti je zastava, Vuline". 

Okupljenima se prvobitno obratio aktivista Miran Pogačar i poručio da Rio Tintu nije mesto u Srbiji. "Mi smo prethodne nedelje uspeli da se izborimo da dva zahteva budu ispunjena i svaka čast, ljudi, na borbi. Međutim, mi nismo ovde samo zbog toga. Mi smo ovde da se borimo za zdravu životnu sredinu. Rio Tintu nije mesto ovde da kopa i narod i Srbija ga ne žele. S još jednim razlogom smo danas ovde. Ovo ovde je Galens. Oni hoće da unište Šodroš i mnoge druge lokacije u gradu", rekao je on.
Aktivista iz Temerina Ivan Jularić zahvalio se građanima na porukama podrške, kada je prošle nedelje greškom pretučen tokom provokacija kod Mosta slobode. On je poručio da u Srbiji ima toliko problema da može svakodnevno da se protestuje.
 
"Naš predsednik je izjavio da sve ovo što se dalje dešava ima veze samo sa politikanstvom. Mislim da imamo toliko problema u Srbiji da možemo svaki dan da protestujemo. Ne treba da se zadovoljavamo mrvicama. Pozivam sve da 21. 12. dođu u podne u Temerin, na protest protiv farme svinja. Do prošle nedelje niko nije čuo za naše probleme (Temerin), ali igrom slučaja ja sam sad dobio batine, pa ste čuli", rekao je Jularić.
 
 
Zbog kiše je primetan znatno manji broj ljudi nego prošle subote. Kao i prethodnog puta, nije bilo policije u uniformama.
 
 
U saobraćaju je nastao kolaps već na početku. Došlo je do nekoliko svađa sa vozačima automobila koji su hteli da prođu, ali nije bilo većih incidenata.
 
Propušteno je jedno vozilo Hitne pomoći. Za razliku od prošlog puta, organizatori su doneli ozvučenje i puštaju muziku.
 
Vesna Galečić iz Udruženja OSNA rekla je ranije za 021.rs da je zahtev da se konačno reši problem Rio Tinta.
 
"Mi se držimo te blokade koju smo isplanirali bez obzira na razvoj događaja. Samo ćemo ostati na ovoj blokadi i naglasiti da se eventualne buduće akcije moraju usmeriti u pravcu konačnog rešenja problema vezanih za Rio Tinto, odnosno ugovora koji su i dalje nepoznati javnosti, a imamo informacije da postoje, kao i da rešimo projekat 'Jadar', odnosno da taj projekat izađe iz prostornog plana Loznice", objašnjava Galečić.
 
Organizacije poručuju da ništa nije gotovo sve dok se Rio Tinto ne "protera iz Srbije". Uoči blokada su javno pozvali policiju da obezbedi javni red i mir, a tužilaštvo da procesuira batinaše. Vlast je na ranije upućene poruke odgovorila da ovi zahtevi nisu ekološki, već politički.
 
Protest se održava treću subotu zaredom, protiv kompanije Rio Tinto i eksproprijacije litijuma u Srbiji, a jedan deo organizatora je odustao od protesta nakon usvajanja dva, kako su naveli, ključna zahteva - povlačenje zakona o eksproprijaciji i usvajanje izmena zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
 

Komentari 112

  • Limanac 3

    13.12.2021 22:50
    neko se uneredio
    Botovi DŽaba vam sve, Vaš VVođa se kanda malo uplašio pa vraća sve u skupštinu. Hahahahaha jak je on vođa, hahahahahah
    E jadni ste i vi i on.
  • Bot

    13.12.2021 22:10
    Gunjasi i ostali
    @Nikša Šobot

    Poklopi se ušima i tornjaj se !
  • Nikša Šobot

    13.12.2021 18:21
    @ Bot
    Dečko, idi se umi. Bog ti dao dupe a ti se.eš na usta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.