Agencija za zaštitu životne sredine: Vazduh u Novom Sadu prve kategorije

Pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Tamara Perunović izjavila je danas da je u Novom Sadu zabeleženo poboljšanje kvaliteta vazduha i da je on prve kategorije.
 Agencija za zaštitu životne sredine: Vazduh u Novom Sadu prve kategorije
Foto: 021.rs
Perunović je rekla to predstavljajući Izveštaj o stanju životne sredine u zemlji za 2020. godinu.
"U poslednjih pet godina Novi Sad je bio prekomerno zagađen samo 2019. godine", rekla je Perunović na sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine koji je prihvatio Izveštaj o stanju životne sredine za 2020. godinu.
Izveštaj je podnela Vlada, a uradila Agencija za zaštitu životne sredine.
 
Ona je navela da su Zaječar, Valjevo, Kraljevo, Subotica i dalje prekomerno zagađeni gradovi, kao i aglomeracije Beograd, Pančevo, Smederovo, Bor, Kosjerić, Užice i Niš.
 
Perunović je rekla da Izveštaj za 2020. godinu, "u delu emisije u vazduh pokazuje da najveće emitovane količine oksida sumpora, oksida azota i suspendovanih čestica potiču iz termoenergetskih postrojenja hemijske, minerealne i prehrambene industrije kao tačkastih izvora zagađivanja".
 
Perunović je rekla da na kvalitet vazduha, kao i prethodnih godina, "dominantno utiču koncentracije suspendovanih čestica, a prekoračenja su najviše zastupljena u zimskim mesecima".
 
Ona je rekla da su dosadašnja praćenja pokazala da polen ambrozije iz godine u godinu ima sve veće dnevne vrednosti.   
 
Podsetimo da je Uprava za zaštitu životne sredine nedavno saopštila da je u Novom Sadu došlo do značajnijeg poboljšanja kvaliteta vazduha. Kako su naveli, to je zaključak revizije Državne revizorske institucije (DRI), koja je proveravala "svrsishodnost poslovanja na temu 'Upravljanje kvalitetom vazduha'". 
 
Šta je revizija DRI još pokazala u vezi sa vazduhom u Novom Sadu možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Banderaš

    13.12.2021 23:42
    Mishelin
    Čim Đilas prestane da pali stare gume i masne krpe,odmah se vazduh poboljša.
  • Zzx

    13.12.2021 20:42
    Vazdušna banja
    Bre, narode kako možete da ne verujete vlastima? Pa lepo vam kažu da je vazduh odličan. Opustite se i dišite punim plućima, dok možete.
  • khm

    13.12.2021 19:48
    Jel bila vest da su iskljucili merenje PM pre nekog vremena?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti