"Kuća znanja" je stigla u Novi Sad: Partner porodici i sveobuhvatan rad sa decom

Mnoga deca se raduju predstojećem raspustu, ali raspust za decu ne znači i raspust za roditelje.
"Kuća znanja" je stigla u Novi Sad: Partner porodici i sveobuhvatan rad sa decom
Foto: Pixabay

Roditelji nastavljaju da odlaze na posao i često ne znaju kako deci da ispune vreme ili kome da ih ostave na čuvanje.

Takođe, dok period praznika i slobodno vreme jesu za zabavu i uživanje, potrebno je da deca imaju kreativne načine da iskoriste slobodno vreme, ali i da ostanu u toku sa školskim gradivom.

Takođe, dok period praznika i slobodno vreme jesu za zabavu i uživanje, potrebno je da deca imaju kreativne načine da iskoriste slobodno vreme, ali i da ostanu u toku sa školskim gradivom.
 
U Novom Sadu se za zimski raspust otvara centar za kreativnu edukaciju "Kuća znanja" koja je partner roditeljima, ne samo u procesu obrazovanja, već i u drugim značajnim procesima za kreativni i psihološki razvoj deteta.
 
Ramona Ručnov, osnivačica "Kuće znanja" koja već dugo godina uspešno radi u Beogradu, kaže za 021.rs da je cilj da roditelj može da ode na posao, prepusti dete stručnom kadru i programu i da ne mora da brine o domaćim zadacima i takmičenjima.
 
"Mesečno imamo individualne razgovore sa roditeljima, dajemo izveštaje o napretku i sliku boravka deteta kod nas", navodi.
 
 
Ovaj centar svojim angažovanjem koje uključuje kreativne radionice, časove stranih jezika i sportske, muzičke i druge aktivnosti, može da popuni vreme raspusta. Ističe da se u ovom centru ne vezuju za školski kalendar, već da, vođeni potrebama roditelja, rade svih 365 dana u godini.
 
Na rad sa detetom u ovom edukativnom centru gledaju sveobuhvatno.
 
"Kada roditelj dođe da upiše svoje dete, popuni upitnik "kako vidim svoje dete". To je nama početna informacija, ali tu su i psiholog, učitelj i lekar koji rade svoju procenu", objašnjava Ručnov i dodaje da se i domaći zadatak radi jedan na jedan.
 
Kako kaže, aktivnosti centra nisu vezane samo za boravak.
 
"Mi pratimo decu i njihov razvoj. Svako dete ima svoj portfolio. U tom smislu mi smo partner porodici. Sve ono što je potrebno jednom roditelju koji ima dete osnovca mi možemo da pružimo. Procenimo dete, njegove potencijale i iste razvijamo. Ako je dete sklono pisanju, razvijamo kod detata pisanje. Ako je sklono slikanju, razvijamo umetničke veštine", objašnjava Ručnov.
 
 
"Kuća znanja" nudi boravak za decu od prvog do osmog razreda i kadrovima pokriva sve predmete koje deca pohađaju u školi, a nudi i druge opcije za kreativni razvoj.
 
"Od programa imamo 'Mudru sovu' što je boravak od prvog do osmog, 'Budi važan' odnosno priprema za malu maturu u okviru koje postoji i psihološka priprema, ali i profesionalno usmerenje dece. Tu je i 'Moj dan' koji uključuje dan posvećen detetu što može biti proslava rođendana, ali i individualna izložba slika ili promocija dečije knjige pesama. Imamo i školu jezika, školu slikanja i školu matematike", navodi Ramona Ručnov.
 
Dostupno je i više stranih jezika i kako Ručnov kaže, u poslednje vreme veoma su traženi nemački i ruski. Međutim, koji god jezik roditelji žele da njihovo dete pogađa, Ručnov kaže da mogu da obezbede kurs. Postoji i kurs srpskog jezika za decu strance. 
 
Jedan od najzanimljivijih programa koji se teško mogu pronaći u drugim edukativnim centrima je preduzetničko vaspitanje dece.
 
Ipak, ono što Ručnov smatra da je najbitnije kod deteta, naročito u mlađem uzrastu, je razvoj samopouzdanja.
 
"Dete će naučiti koliko je dva i dva, ali mi radimo na tome da se razvije samopouzdanje stalnim podsticanjem i pedagoškom nagradom. Dete je, u jednom trenutku, potpuno svesno sebe, a mi smo mu, na neki način, vetar u leđa", objašnjava naša sagovornica. 
 
Postoji, objašnjava Ručnov, i program za roditelje pod nazivom "Roditelj u trendu". Ovo je savetovalište za roditelje kako bi oni bili stalno informisani o tome šta se dešava u školstvu, ali i sa njihovim detetom.
 
Kao jedan od najvažnijih aspekata uspešnog rada sa decom Ručnov izdvaja profesionalizam i zalaganje zaposlenih.
 
"Kod nas se na profesionalan način vrši selekcija kadrova. Kriterijumi su vrlo strogi. Testiranja se vrše u dva kruga, potom se rade intervjui i grupni zadaci. Možemo da garantujemo za svakog zaposlenog da je stručan, psihološki zdrav i da može da radi sa decom. Zaposleni su i logoped, psiholog i lekar. Lekar jednom nedeljno drži predavanja, a same teme biraju deca. To obično bude nešto što ih u tom trenutku zanima, kao što je, na primer, pubertet", priča Ručnov.
 
Ramona Ručnov je otvorila edukativni centar "Kuća znanja" u Beogradu 2014. godine i već tada je imala 20 godina radnog staža iza sebe. 
 
Ove godine, svoje uspešno "partnerstvo sa roditeljima" donosi i u Novi Sad.
 
"Kuća znanja" u Novom Sadu nalazi se u Ulici Modene 5 (ulaz iz Ilije Ognjanovića 5) na drugom spratu. Radi svakog dana od 7 do 18h. Telefonske prijave su moguće na broj 060 3456 859. Roditelji takođe mogu da pozovu ovaj broj da se najave i dođu u obilazak centra. Planiran je i Dan otvorenih vrata o čemu se zaintersovani mogu informisati na Fejsbuk stranici "Kuće znanja".

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti