Jelena Radivojević i Filip Lukić dobitnici novinarske nagrade "Marina Kovačev"

Novinarka KRIK-a Jelena Radivojević i novinar televizije N1 Filip Lukić dobitnici su nagrade za najbolje mlade novinare "Marina Kovačev", koju dodeljuje Novosadska novinarska škola (NNŠ).
Jelena Radivojević i Filip Lukić dobitnici novinarske nagrade "Marina Kovačev"
Foto: 021.rs
Novinarka KRIK-a dobila je nagradu u kategoriji "istraživačko novinarstvo", dok je novinar N1 nagrađen za "dnevno novinarstvo".

Jelena Radivojević izjavila je da je ponosna što tako značajna nagrada dolazi u trenutku kada su njena redakcija, ali i novinarstvo u Srbiji pod ogromnim pritiscima i napadima.

"Velika mi je čast što sam večeras nagrađena, posebno jer nagrada nosi ime koleginice Marine Kovačev. Ovo priznanje za dosadašnji rad dolazi u trenutku kada je redakcija KRIK-a, ali i novinarstvo kao takvo, pod ogromnim pritiscima i napadima, pa je još jedna potvrda dobrog rada celog našeg tima i vid podrške. Meni lično ova nagrada znači jer je prva koju dobijam samostalno i jer je vidim kao znak da je ono čemu sam posvetila najviše vremena i energije ispravna stvar i da idem u dobrom pravcu. NNŠ godinama ovom nagradom daje vetar u leđa mladim novinarkama i novinarima pokazujući im da njihov rad ne prolazi ispod radara", napomenula je novinarka KRIK-a. 
 
Ona se zahvalila žiriju, publici i svom timu, čiji je deo poslednjih pet godina.
 
 
Filip Lukić se zahvalio što je žiri prepoznao njegov rad i što podržava rad mladih novinara.
 
"Često se susrećemo sa tim da starije kolege žele da nam objasne stvari, a ne razumeju da svet i novinarstvo više nisu isti, te je ova nagrada važna kao podrška mladim novinarima", naveo je Lukić.
 
 
Majka Marine Kovačev Svetlana Bošković je rekla da je ovo optimistička nagrada i mali doprinos borbi protiv lažnih vesti i obmana, te je čestitala NNŠ važan jubilej.
 
Žiri su činili novinarka Jovana Tomić, predstavnica Fondacije "Marina Kovačev", Svetlana Bošković, novinarka i aktivistkinja, Milica Kravić Aksamit, urednik portala FakeNews Tragač Stefan Janjić i osnivačica Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković.
 
Novosadska novinarska škola je inače danas obeležila 25. rođendan.
 
"Medijsko opismenjavanje svih generacija, kao i profesionalizacija medija i dalje ostaju naša misija u godinama koje slede", poručili su u ovoj organizaciji.
 
Po četvrti put su dodeljene i nagrade "Pinokio" redakcijama koje su prema istraživanju portala "Fake news tragač", koji funkcioniše u okviru Novosadske novinarske škole, tokom godine objavile najviše lažnih vesti.
 
Bronzani Pinokio je dodeljen portale "Espreso", srebrni za "Informer", dok je Zlatni Pinokio dodeljen listu i portalu "Alo". "Uz ove Pinokije, dobitnicima ćemo poslati i Kodeks novinara Srbije, za koji se nadamo da će ga prelistati", rekao je urednik portala FakeNews Tragač Stefan Janjić.
 
Godišnju nagradu najboljim mladim novinarima iz Srbije do 30 godina dodeljuje Novosadska novinarska škola svake godine od 2001. za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti. Od 2018. nagrada nosi ime Marine Kovačev, istaknute mlade novinarke i aktivistkinje.
 
Među prethodnim dobitnicima koji su poneli ovo prestižno priznanje su i novinari Medijske kuće "021" - Zoran Strika, Žarko Bogosavljević, Aleksa Vukovac, Asja Francisti i Dejan Stojičić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti