Novosađani biraju: Nova izložba od petka u Galeriji Matice srpske

Novosađani će od petka, 17. decembra imati priliku da pogledaju jedinstvenu, kreativnu izložbu "Novosađani biraju" u Galeriji Matice srpske.

Prema rečima koordinatorke ovog projekta Milice Milošević, ovom izložbom Galerija Matice srpske započinje godinu Evropske prestonice kulture.

"Na ovom projektu radili smo nekoliko meseci. Zajedno sa Novosađanima proveli smo više od 20 sati u muzejskim depoima - neki od njih su naši dugogodišnji saradnici i prijatelji, a neki su po prvi put ušli u prostor Galerije. S obzirom na to da se u kolekciji Galerije Matice srpske nalazi više od 10.000 umetničkih dela, ovaj zadatak bio je izazovan ali i izuzetno lep, kako za Novosađane, tako i za kustose i konzervatore", pojašnjava Milošević.

Učesnica ovog projekta, modna dizajnerka Zaga KalMar, kaže da je prilika da učestvuje u realizaciji jedne izložbe bilo posebno iskustvo. 
 
"Nije bilo lako izabrati umetničko delo u tom moru predivnih slika, ali ja sam pratila svoju intuiciju", navodi ona.
 
Izložba "Novosađani biraju", kojom Galerija Matice srpske započinje godinu Evropske prestonice kulture, biće svečano otvorena 17. decembra simbolično u 20.22 sati u Stalnoj postavci, a u prisustvu učesnika. Samu izložbu delom realizuju poznati Novosađani, koji su imali priliku da odaberu sliku koja priča priču o njima. Uključene su različite profesije, veroispovesti, nacionalnosti i sve ostale različitosti pojedinaca.
 
"Pozvali smo ih da, šetajući kroz depoe, gledaju slike na panoima, skulpture na policama, crteže i grafike u muzejskim ormanima, da osete brojnost i raznovrsnost nasleđa koje čuvamo pod krovom Galerije Matice srpske i pružimo im priliku da tu pronađu sebe. Želeli smo da prepletemo lično i opšte, pojedinca i grad, umetničko delo i moguću poruku koju ono nosi u savremenom trenutku, a kao rezultat tog druženja nastala je izložba 'Novosađani biraju'", poručuju u Galeriji.
 
Na izložbi je prikazano 41 umetničko delo iz kolekcije Galerije koje su birali: Miljana Pavlović, Igor Ćujić, Ranko Rajović, Robert Čoban, Dragana Zgonjanin Bosić, Agota Vitkai-Kučera, Slobodan Trkulja i Nikodima Trkulja, Andrej Šibanov, Marija Stobord Šibanova, Dejan Ćurčić, Jasmina Vukašinović, Zaga KalMar, Danijela Ivanović, Viktor Til, Milesa Milinković, Duško Stojanović, Maja Boškić, Pavle Sekeruš, Milorad Stošljević, Vera Kopicl, Andrija Nikitović, Uroš Krstin, Mihail Dudaš, Vitomirka Trebovac, Aleksandar Dujin, Boško Lučar, Predrag Bogovac, Andrija Gerić, Vladimir Kopicl, Zorica Pejić, Tijana Prodanović, Gvozden Perković, Marija Vasić, Aleksandar Frank, Oto Horvat, Emina Salai Elor, Savo Ilić, Jasmina i Nemanja Kovačić, Bojana Karavidić, Vesna Latinović i Momčilo Popov.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti