Bivšem novosadskom odborniku odbijen zahtev za prisustvo sednici Skupštine grada

Bivšem odborniku Skupštine Novog Sada iz redova Dosta je bilo Relji Aleksiću, odbijen je zahtev za prisustvo na sednici lokalnog parlamenta na kojoj će se odlučivati o budžetu grada u 2022. godini.
Bivšem novosadskom odborniku odbijen zahtev za prisustvo sednici Skupštine grada
Foto: 021.rs

Dosta je bilo duže vreme ukazuje na proceduru kojom se usvaja budžet Novog Sada, poručujući kako građani nisu uključeni u sam proces. To su naveli i prošle godine, poručujući da gradska vlast nije omogućila Novosađanima "zakonsko pravo učešća u izradi odluke o gradskom budžetu za 2022. godinu".

Aleksić je objavio da je, u želji da testira demokratski kapacitet novosadske vlasti, pokušao da u svojstvu građanina iskoristi svoje prave i da aktivno učestvuje u izradi odluke o budžetu Novog Sada za 2022. godinu.

Tako je 2. decembra nadležnim funkcionerima postavio pitanje kada će biti organizovana javna rasprava o gradskom budžetu za 2022, poručujući da nije dobio nikakav odgovor. Više od dve nedelje kasnije je predsednici Skupštine Grada Jeleni Marinković Radomirović dostavio zahtev da, u svojstvu građanina, prisustvuje sednici lokalnog parlament, i da se, ukoliko mu odbornici dozvole, sa govornice obrati na temu gradskog budžeta. 
 
"Zahtev je dostavljen u skladu sa propisima kojima je uređen rad Skupštine. Teško je zamisliti kakva bi to bila pobeda i iskorak za demokratiju u jednom društvu kakvo je naše. Decembra 21. predsednica Skupštine je odgovorila negativno po mom zahtevu, izgovarajući se epidemisjkom situacijom i poštovanjem preporučenih mera u cilju zaštite od širenja korona virusa. Nije mi postavljeno pitanje vakcinalnog statusa, nije mi ostavljena mogućnost prisustva sednici uz negativan test ili zeleni sertifikat", navodi Aleksić. 
 
Kako navodi, "naprednjački režim nije želeo da odvoji pet minuta svog dragocenog vremena za jednog sugrađanina"
 
"Istina, sugrađanin je u određenoj meri politički prepoznatljiv na lokalu ali to ne menja činjenicu da je u pitanju sugrađanin, pojedinac, običan čovek. Čega se to uplašio novosadski naprednjački Golijat?", zaključuje Aleksić. 
 
Gradonačelnik Miloš Vučević govorio je o budžetu Novog Sada za 2022. godinu, najavivši da će 13 milijardi dinara biti namenjeno kapitalnim izdvajanjima. On očekuje da će Skupština grada usvojiti budžet i prateće odluke uz kvalitetnu raspravu i da su zato zakazali sednicu tako da traje dva dana.
  • Petar

    23.12.2021 13:32
    ?!
    Čovek je bio odbornik pa je imao takve diskusije da građani nisu više hteli da glasaju za njega.. I šta sad! Hoće čovek za govornicu kao onaj Jakšić.
  • Pa ja ne mogu

    22.12.2021 18:26
    Jel iko od vas botova pročitao tekst, osim onog što vam daju uz sendvič? Kao građanin je dozvoljeno da traži prisustvo, nije išao kao poslanik. Al šta vama pričati, za vas je nebo crveno ako tako kažu u partiji.
  • Rale

    22.12.2021 14:22
    Da li mogu i ja da se uključim sa skupštinske govornice, pa imao bih ja šta reći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti