Uklanjaju se ili orezuju pojedina stabla u Železničkom parku, zbog truleži su potencijalna opasnost

Pojedina stabla u Železničkom parku biće uklonjena ili njihove krošnje orezane, najavilo je Gradsko zelenilo.
Kako kažu u ovom gradskom preduzeću, zdravlje drveća u novosadskim parkovima proverava se specijalnim aparatom rezistografom. Zahvaljujući ovom savremenom uređaju moguće je precizno utvrditi zdravstveno stanje svakog drveta i planirati mere njegove zaštite. 
"U saradnji stručnjaka Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu ovim specijalnim skenerom izvršeno je ispitivanje i kontrola drveća u Železničkom parku. Na osnovu rezultata rezistografa, u cilju napređenja zdravlja drveća i bezbednosti dece i šetača, jedna bela topola će biti orezana, a dve bele topole, od kojih se jedna nalazi u blizini dečijeg igrališta, biće uklonjene. Sva tri drveta stara su više decenija, a stručnjaci Instituta su utvrdili značajna oštećenja", navode u Zelenilu.
Dodaju da je na osnovu snimaka rezistografa utvrđeno da na jednom stablu postoje promene koje upućuju na prisustvo truleži u značajnoj meri. 
 
"Na sledećem stablu na korenovom vratu uočen je deo karpofore truležnice. Stablo se nalazi u neposrednoj blizini dečijeg igrališta. Prisustvo truleži u ovom obimu može značajno da utiče na stabilnost stabala te se preporučuje njihovo uklanjanje", navodi se u izveštaju Instituta. 
 
U izveštaju je navedeno u da je ispitivanje rezistografom pokazalo da postoje manje promene na još jednom stablu koje upućuju na prisustvo truleži. Preporučeno je orezivanje krošnje uz obavezu ponovnog ispitivanja u roku od jedne godine.
 
U Gradskom zelnilu ističu da rezistograf predstavlja značajnu tehnološku pomoć u brizi i unapređenju zelenila i zdravlja drveća u novosadskim parkovima i najavljuju da će nakon orezivanja i uklanjanja dve topole biti posađeno 10 novih mladih stabla.
  • V

    22.12.2021 22:49
    Ne verujem
    Ne verujem da je briga o stablima motiv. Pre će biti da se za nešto sprema i ta parcela.
  • Sofija

    22.12.2021 17:39
    Kupili im aparate da proveravaju zdravlje drveca.bokte dokle ide ovo:)))
  • Zoran

    22.12.2021 14:36
    Juce sam se prosetao parkom, nije tu u pitanju samo uklanjanje trulih stabala. Krci se deo uz prugu i probijen je neki makadamski put ka bul. Jase Tomica uz deo namenjen za setnju pasa.
    Ozbiljno se plasim da ce unistiti to malo parka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti