Protest na Limanu zbog spomenika "nevinim žrtvama 1944/45"

Protest protiv postavljanja spornog spomenika "nevinim žrtvama 44/45" održaće se danas, 23. decembra u 14h na uglu ulica Ive Andrića i 1300 kaplara na Limanu 4.
Protest na Limanu zbog spomenika "nevinim žrtvama 1944/45"
Foto: 021.rs

Tom prilikom Antifašistički front 23. oktobar simbolično će postaviti svoj spomenik kako bi izrazio protivljenje podizanju sporni memorijal, jer kako kažu, ovde nije reč o odavanju počašti nevinima, već saradnicima okupatora.

Skup se održava jer je pre nekoliko dana Grad potpisao ugovor sa firmama koje će postaviti sporni spomenik.

U pozivu građanima Antifašistički front kaže da su, s obzirom na to da je iz trećeg pokušaja prošao tender i odabrane su građevinske firme koje će sramni spomenik postaviti na Limanu 4, antifašisti i antifašistkinje Novog Sada odlučili da budu ti koji će prvi izvesti radove na toj lokaciji.
 
"Ovim želimo da izrazimo svoje neslaganje sa podizanjem sramnog spomenika i pošaljemo poruku naprednjačkim gradskim vlastima da njegovo postavljanje neće proći. Ni na Limanu, niti na bilo kojem parčetu zemlje našeg grada", navode u poziv na okupljanje koje će biti prekoputa ulaza u kasarnu Mornarice.
 
Antifašisti podsećaju da se na spisku "nevinih žrtava" nalaze brojne osobe odgovorne za ratne i druge zločine u Novom Sadu i Bačkoj tokom Drugog svetskog rata.  
 
Da se na spisku nalaze zločinci upozoravale su i ranije opozicione stranke SRS, DSS, DS, DJB koje su i prilikom donošenja odluka u Skupštini grada 2018. godine bile protiv spomenika, a podsetimo i da tada odluku nisu podržali ni članovi vladajuće koalicije SPS, kao i LSV, mada su posle njihovi odbornici redovno glasali da se izdvoji novac za postavljanje spomenika. 
 
Sam spomenik od mermera naručen je prošle godine i po ceni od 1,6 miliona dinara izradio ga je Laslo Silađi, a Grad je tek iz trećeg pokušaja uspeo da sklopi ugovor da se po ceni od 1,5 miliona dinara postavi na Limanu 4.
  • @/

    24.12.2021 22:04
    preterao si sa pricom o slizbi, a bili su ti kul komentari
  • Slavko

    23.12.2021 17:39
    Limanci su uvek protiv svega i svačega......ali uvek.
    Protiv zgrade,garaže,marketa,pijace,igrališta,zastava,Srbije ma uvek su protiv.
  • ekosremac

    23.12.2021 12:21
    milos nejaki
    zasto je milos za miklosa, hortija? Zasto spomenik ka Telepu? di je sada drug canak poznati borac protiv nacizma i fasizma?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti