Odbornici usvojili plan bivšeg Rasadnika, na dnevni red stavljen veče pred održavanje sednice

Urbanistički plan bivšeg Rasadnika, na koji su građani podneli niz primedbi i koje je grad, uglavnom, odbio, stavljen je na dnevni red Skupštine grada manje od 24 sata pre njenog održavanja.
Odbornici usvojili plan bivšeg Rasadnika, na dnevni red stavljen veče pred održavanje sednice
Foto: 021.rs

Ova "hitnost" u usvajanju urbanističkog plana nije obrazložena, a date su samo birokratske formulacije. 

Kako se može videti u odluci koja ide pred odbornike, Komisija za planove nije promenila nijedan izneti stav gradske vlasti sa javne sednice, a u vezi sa odbijanjem prigovora građana koji su tražili da se ne dozvoli stambena izgradnja na prostoru bivšeg Rasadnika. Istovremeno, uvaženi su predlozi investitorske kompanije Galens, između ostalog i onaj da se obriše obaveza izrade urbanističkog projekta budućeg stambenog kompleksa. 

Prihvaćen je i zahtev građana da se obriše gradnja jedne četvorospratnice na Bulevaru Jovana Dučića, kao i da se uz drugu stranu ove saobraćajnice sagradi biciklističko-pešačka staza. 
 
Odbornici su dobili gotovo isti Plan regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara (Bulevara Evrope), a koji se odnosi na lokaciju Rasadnika, kakav je bio i na javnom uvidu, pri čemu je lokalna vlast dodatno izašla u susret investitorima.
 
Izmene plana su predvidele da se nekadašnji Rasadnik, umesto da bude park ili zelena površina, pretvori u kompleks za obuku vatrogasaca, vrtić, osnovnu školu i dva stambena bloka. Maksimalna spratnost novoplaniranih zgrada je prvobitno bila sedam spratova sa potkrovljem, odnosno devet spratova u drugom bloku, ali će sada zgrade imati devet do deset etaža. Prethodno su na ovoj lokaciji bili predviđeni poslovni objekti i niža spratnost zgrada, koja je sada gotovo udvostručena. 
 
Građani su bili protiv toga da se grade objekti visoke spratnosti, tražeći da se sačuva zelena površina. Na kraju su se izborili da se u delu Jovana Dučića, u blizini već postojećeg stambenog kompleksa, ne gradi još jedna četvorospratnica. 
 
Nasuprot tome, ostali prigovori građana, Društva arhitekata Novog Sada, ekoloških i drugih udruženja su odbijeni. Grad je prihvatio predloge kompanije Galens da se ne radi urbanistički projekat, da se omoguće propusti na fasadama, da se promeni lokacija trafostanice, da kompleks bude i stambeni, i poslovni i mešovito stambeno-poslovni, da prosečna veličina stana bude 50 kvadratnih metara, kao i da se odredi novi prilaz kompleksu iz pravca Somborske rampe. 
  • Dekster

    24.12.2021 10:05
    2023
    Nema potrebe da se nervirate jer je projektovan kolaps svetske ekonomine za prvu polovinu 2022 godine uz skok cene energenata a samim tim i cene čelika, izolacionih materijala i cementa, tako da 99% te zgrade niko neće hteti od banaka da finansira. I biće prilike da na sledećim izborima promenite situaciju u korist građana a protiv ove ekipe koja vrši urbicid.
  • Frka

    24.12.2021 07:06
    Galens su se zuri ne moze da ceka.....
  • prolaznik

    23.12.2021 21:27
    @gradjanin
    Uglavnom se slazem, ali to nema veze sa socijalizam vs. kapitalizam pricom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti