"Muzej 20 21" u Novom Sadu: Sledeće godine obimne rekonstrukcije, na spisku Studio M, zgrada RTV...

Rekonstrukcije Studija M, zgrade Radio-televizije Vojvodine, aneksa zgrade RTV-a i zgrade Novosadske trgovačke omladine deo su projekta "Muzej 20 21", koji će Pokrajina realizovati sledeće godine.

Projekat je završen, a novac je u budžetu za 2022. godinu, poručio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dodajući da je vrednost 1,2 milijarde dinara.

"Imamo veliki zamajac i sjajnu ideju koju ćemo pretočiti u delo da bismo napravili prostor u kome će stvaraoci moći da predstave našu kulturnu baštinu i kreiraju nove sadržaje. Otuda i simboličan naziv Muzeja jer će se u njemu prelamati kulturni sadržaji i trendovi 20. i 21. veka sa ciljem da imamo jednu vrstu poveznice između onog čemu kultura teži i naše baštine koju su stvaraoci kreirali minulih decenija", ocenio je Mirović.

Ideja je da se sav prostor privede novoj, muzejskoj nameni i da se predstavi kultura Vojvodine u svim segmentima - film, strip, muzika, fotografija, slikarstvo, književnost i drugo, poručuju u Pokrajinskoj vladi. 
 
Planirano je da radovi počnu u drugoj polovini naredne godine.
 
Mirović je naglasio da će Studio M zadržati svoju osnovnu funkciju.
 
Članovi Programskog saveta su Dragan Stanić, Fedor Vrtačnik, Aleksandar Dujin, Bogomir Mijatović, Nenad Šaponja, Dragan Stojkov, Antal Silard, Dejan Tomić, Ksenija Silađi, Danilo Vuksanović, Jovan Gvero, Aleksandar Stojšin i Jene Hajnal.
 
"Zadatak Saveta je da zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, pokrajinskim i gradskim ustanovama kulture, napravi koncept i stvori jednu vrstu idejne osnove koja će zajedno sa tehnološkim kapacitetima koje ovaj objekat ima moći da predstavi sve ono što su naši umetnici stvarali minulih decenija. Ovde je koncept na tehnološkom potencijalu u kome ćemo koristiti ono što pruža 21. vek u smislu projekcije, zvuka, inovativnog sadržaja tako da predstavimo sve ono što je staro u novoj formi, ali i da dobijemo obnovljenu koncertnu dvoranu i muzejski i izložbeni prostor za kreativne sadržaje", rekao je Mirović.
  • Deki

    24.12.2021 08:38
    U Novome Sadu
    Igor smislio da digne skele po centru Grada i nervira Vučevića tokom sledeće godine kada je NS EU prestonica kulture. Super turistima kada budu prolazili centrom Grada u kome se malterišu fasade, i izgleda da ni nakon dve godine nisi završio pripremu za događaj.
  • True Detective

    24.12.2021 07:34
    Savjet
    Savet ili Savjet? Nemojmo se lagat, đeco! Pišite ka što govorite!
  • Eja

    23.12.2021 23:08
    Bačene pare
    Jao pa kako bez druga Selimira? Ah da, on viri iza svakoga od njih i kroz njih i radi i zbori. Biće i da je sve ovo njegova ideja... E moj Novi Sade...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.