Advokati traže obustavu rada u Vojvodini: "Mazohistički čin, ali nemamo nijedno drugo sredstvo"

Advokati iz Vojvodine danas kreću sa prikupljanjem potpisa na teritoriji Pokrajine za sazivanje vanredne skupštine Advokatske komore Vojvodine na kojoj bi se donela odluka o obustavi rada.
Advokati traže obustavu rada u Vojvodini: "Mazohistički čin, ali nemamo nijedno drugo sredstvo"
Foto: Pixabay

Dušanka Davidov, advokatica iz Novog Sada, za 021.rs kaže da je neophodno da Advokatska komora Vojvodine sledi primer beogradske i obustavi rad do ispunjenja svih zahteva vezanih za Zakon o parničnom postupku.

"Obustava rada advokata je u ovom momentu jedina proporcionalna mera pravnom nasilju koje se čini. Ona bi bila najefikasnija kada bi se sprovodila u potpunosti, na teritoriji čitave Republike Srbije, ali pošto mi to nismo uspeli na konferenciji advokata, mi smo sada prinuđeni da to radimo parcijalno", kaže Davidov.

Kako objašnjava, kada nije obustava rada na teritoriji cele države, dolazi do toga da advokati iz jedne komore mogu po zameničkom punomoćju da ovlaste kolegu sa druge teritorije da ih zameni čime se gubi efekat koji žele da postignu. 
 
"Obustava rada advokata je mazohistički čin. Mi idemo sami protiv sebe. Najviše će advokati ispaštati u obustavi. Svako od nas će nešto izgubiti, ali mi jednostavno više nemamo nijedno drugo sredstvo da primenimo", navodi sagovornica 021.rs.
 
Neophodno je da se prikupi 200 potpisa kako bi Komora imala obavezu da sazove skupštinu na kojoj će se razmatrati obustava. Ukoliko predsednik AKV 30 dana nakon što primi zahtev ne zakaže skupštinu, podnosioci zahteva imaju pravo da to urade. 
 
"Ako predsednik skupštine ne sazove vanrednu skupštinu u ovom roku, ja bih pozvala predsednika AKV i predsednike ogranaka koji su u sastavu AKV da svi podnesu ostavke. To bi bio jedan moralni čin jer su pokazali da nisu spremni da se bore za zaštitu interesa advokata", ističe Davidov.
 
Zaključuje da je normalno očekivati da Advokatska komora Vojvodine, kao druga po veličini komora u Srbiji preduzme nešto.
 
U zahtevu za sazivanje vanredne skupštine navodi se da bi obustava rada bila organizovana do povlačenja iz javne rasprave Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti i ispitivanje opravdanosti donošenja izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku.
 
"Ukoliko su iste potrebne navesti razloge kao i formirati novu radnu grupu Ministrastva pravde RS u kojoj će advokatura biti adekvatno predstavljena uz učešće legalno izabranih predstavnika AKV srazmerno upisanih u imenika advokata AKV", prvi je zahtev.
 
Traži se i "otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava VKS od 16.09.2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu".
 
Advokati zahtevaju i da "nadležni organ hitno donese odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližimu uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samosatlne delatnosti i to na nivou 2021.godine, a u odnosu na novoupisane advokate , da poresko opterećenje bude na nivou 2018. godine, sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature države".
 
Podsetimo, na Konferenciji advokata u novembru doneta je preporuka da se izglasa obustava na teritoriji cele države, ali je na skupštini Advokatske komore Srbije ta odluka odbijena. Iz Advokatske komore Vojvodine nisu najavili obustavu. 
  • @Milos Pugj

    29.12.2021 07:33
    Trazi racun
    Prvo- mnogi izdaju račun. Akoni ne izdaju, to je više u korist klojentu, jer bi na eventualnom fiskalu bilo skuplje.
  • Miloš

    28.12.2021 19:23
    Sramota za komore
    Treba da je sramota advokatske komore i Novog Sada i Vojvodine što nisu ušli u štrajk kad i beogradska komora, nisu uz svoje advokate i svoje građane već uz ovu vlast i njeno naopako i korumpirano sudstvo.
  • Lola

    28.12.2021 18:48
    Istrajte!
    Podrška advokatima!!! Ovom pravnom nasilju jedino vi možete stati na put…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti