FOTO: Drvored na Futoškom putu će narednih dana biti podmlađen i uređen

Radnici "Gradskog zelenila" će narednih dana raditi na podmlađivanju i uređenju drvoreda na Futoškom putu od ulice Nikole Tesle do Bulevara Evrope.

Cilj je da se ovim aktivnostima poveća zapremina krošnji platana starih više decenija novim, mladim izdancima.

Kako saopštavaju iz ovog javnog preduzeća, kroz saradnju koja postoji između Gradskog zelenila i Saveta za ozelenjavanje grada, krošnje platana biće oblikovane i orezane na osnovu smernica i preporuka Saveta za ozelenjavanje grada, koji predstavlja stručno, savetodavno telo, u kom se nalaze univerzitetski profesori i stručnjaci za drveće.

Stručna služba Gradskog zelenila, u okviru redovnog održavanja zelenila u periodu mirovanja vegetacije, obratila se Savetu sa predlogom mera nege platana na Futoškom putu i to da se zbog stabilnosti stabala kao i zbog produžavanja životnog veka platana orežu krošnje, a ukoliko bude potrebno pojedina nebezbedna stabla uklone.
 
 
"Prema njihovim zaključcima platani na Futoškom putu su stari više decenija, i saglasni su da je neophodno da se deo krošnji orezivanjem podstakne na rast novih, mladih grana, koje će imati više lišća i veći kapacitet apsorpcije CO2. Da bi se osnažio njihov zeleni potencijal, Savet je preporučio i da stručnjaci za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine rezistografom izvrše proveru zdravstvenog stanja pojedinih stabala, kako bi mogao da se donese dalji detaljan plan održavanja i unapređenja drvoreda", saopštava Gradsko zelenilo.
 
 
Iz Zelenila objašnjavaju da je na osnovu pregleda rezistografom, koji je urađen na jednom stablu u neposrednoj blizini Mol benzinske stanice, utvrđeno da u pridanku stabla postoji prisustvo truleži u značajnoj meri. 
 
"Na visini od 2,5-4 m, na delu debla prema ulici, nalazi se veliko mehaničko oštećenje koje je najverovatnije pričinilo motorno vozilo, proces truljenja i propadanja debla na ovom mestu je u poodmakloj fazi. Oštećenje, kao i trulež u pridanku stabla, znatno umanjuje stabilnost stabla te je preporučeno da se stablo ukloni", pojašnjavaju. 
 
Tokom naredne godine planirana je sadnja novih mladih sadnica drveća i formiranje sekundarnog drvoreda na ovoj trasi.
  • Лиманац

    29.12.2021 14:30
    Тако и треба — да се одржава постојеће дрвеће али и да се сади ново.
  • Ja

    28.12.2021 20:06
    Ja
    Neka seku platane u Trebinju!!! Aloooooooo!!! U TREBINJU!!!! Cujete me!
  • Truleks

    28.12.2021 20:00
    Šmr
    So najviše doprinosi truljenju jadnog drveća koje raste pored puta. Truli i limarija od kola od soli a ne živo drvo. Postoji više načina da očistite sneg, ne mora toliko da se soli. Super su im ti stručnjaci... Nadam se da će maći način da poprave situaciju. Ako budu sekli onda su drvoseče a ne stručnjaci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti