Pitanja SSP-a za EPS i gradsku vlast o "zataškavanju krađe potrošača" u Novom Sadu

Gradski odbor Stranke slobode i pravde izneo je niz optužbi na račun Elektroprivrede Srbije i novosadskih vlasti, u vezi sa nepravilnostima prilikom čitanja brojila i obračuna potrošnje struje.
Pitanja SSP-a za EPS i gradsku vlast o "zataškavanju krađe potrošača" u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Reč je o slučaju uvećanih računa za struju iz 2016. godine koji su Novosađanima napravili velike probleme, a povodom kojih je 2017. godine pokrenuta i unutrašnja kontrola EPS-a koju je najavio sam v.d. direktora Milorad Grčić. 

Prema tadašnjim saznanjima Insajdera, unutrašnja kontrola je utvrdila više nepravilnosti prilikom čitanja brojila i obračuna potrošnje, ali izveštaj nije objavljen. Uvećanim računima su, navodno, počeli još 2017. godine da se bave i tužilaštvo i policija, ali javnost nikada nije obaveštena o ishodu istrage.

Stranka slobode i pravde reagovala je na osnovu, kako kažu, saznanja poteklih od zaposlenih, savesnih i zabrinutih lica za sudbinu ovih lica, o sprovedenoj, a potom zataškanoj unutrašnjoj kontroli 31. oktobra 2017. Zbog ovih navoda, Gradski odbor Stranke slobode i pravde postavlja pitanja nadležnima u EPS-u i čelnicima grada.
 
"Da li je istina da je u Novom Sadu zataškana krađa otkrivena u postupku unutrašnje kontrole, da su pokradeni potrošači EPS-a, tipovanjem stanja brojila i lažiranjem računa? Reč je o slučaju nepravilnog očitavanja električne energije u Novom Sadu i učinjene zloupotrebe šifre zaposlenog lica tokom njegovog odsustva sa radnog mesta 8. septembra 2017. godine. Do zloupotrebe šifre je došlo tako što su pristupili nalogu tog lica da bi lažnim tipovanjem stanja brojila i značajnim uvećanjem računa potrošača ostvarili svoju prevarnu nameru, sa ciljem da kasnije za sve okrive pomenuto zaposleno lice. Celokupna prevara je otkrivena u postupku unutrašnje kontrole prilikom koje su uzete izjave od zaposlenih i sačinjen je zapisnik, ali su izostale sankcije, kao i obaveštenje javnosti o tome. Potrošačima u Novom Sadu su prvo stizali računi sa pogrešnim stanjima i manjom potrošnjom od uobičajene, da bi se potom, posle ukupnog očitavanja na računima odjednom pojavio kumulirani utrošak", navodi predsednica GrO SSP Danijela Grujić. 
 
  
 
Ona je upitala da li će EPS vratiti novac građanima ukoliko nadležni organi utvrde da su računi na koje su se građani masovno žalili - lažirani. Ona je upitala i da li je, osim v. d. direktora, u zaustavljanju direktora sektora za unutrašnju kontrolu u obavljanju svog posla imala sestra gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučević, Tijana Ćirović Vučević, koja je tada bila rukovodilac za korporativne poslove tehničkog centra Novi Sad. 
 
Upitala je i kakvu je ulogu imao rukovodilac sektora za brigu o korisnicima, kao i direktor istog sektora Miroslav Parović. Postavila je i pitanje da li je rad unutrašnje kontrole bio konstantno ometan, ali i da li su zaposleni, koji su otkrili aferu, ucenjeni da ćute. 
 
"Osim toga što su potrošači u Novom Sadu, po svemu sudeći, pokradeni, paralelno su, prema istim izvorima, bili stornirani računi redovno očitavane utrošene električne energije i otpisana dugovanja velikim potrošačima energije u Novom Sadu. Šta se dogodilo sa drugim zapisnikom unutrašnje kontrole sprovedene 9. oktobra 2017. godine koja je utvrdila ove nepravilnosti u radu. Dok velika većina Novosađana svakog jutra ustaje i odlazi na svoje radno mesto za platu koja najčešće s teškoćom obezbeđuje egzistenciju, u EPS-u u Novom Sadu, prema tvrdnjama naših izvora ima dovoljno sredstava za fiktivne platne spiskove politički podobnih kadrova. Da li je istina da vodeći stručni saradnici u EPS-u godinama ne dolaze na posao, a da primaju plate uredno?", upitala je Grujić.
 
Gradski odbor Stranke slobode i pravde navodi i da očekuje od gradske vlasti i nadležnih organa da obaveste javnost o toku i ishodu postupka, kao i preduzimanju odgovarajućih mera. 
  • lilit

    06.03.2023 11:55
    EPS-Drping
    Meni stiglo 6.400 rsd, stan na 5 spratu, klima se nije uključivala, nas TROJE odraslih. E pa da od tih para kupe sveću, od srca im želim, i da bar 50% zaposlenih, koji žive na grbači naroda Srbije dobiju otkaz.....
  • usput

    08.02.2023 18:59
    komentar
    Danas je 08.02,2023 godine očitavanje utroška električne energije za Januar tekuće godine još nije uzvršeno.I šta sad kome da se žalimo?
  • Novosađanka

    05.01.2022 18:18
    mi
    Da li zapazili na poslenjem računu (za novembar) da postoji nekakav dug? Redovno vodimo evidenciju potrošnje koju prijavljujemo. Plaćamo po dobijenom računu. Znači nema duga.
    Objašnjenje za "dug" je "pretpostaljena potrošnja". Čekajte o čemu se radi?
    Očigledno je prevara, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti