Nakon dočeka: Višestruko se povećao broj Novosađana pozitivnih na korona virus

U kovid ambulanti Novi Sad petostruko se povećao broj pregleda i pacijenata pozitivnih na korona virus, u odnosu na nedelju pre dočeka 2022. godine.
Nakon dočeka: Višestruko se povećao broj Novosađana pozitivnih na korona virus
Foto: 021.rs
U Domu zdravlja za 021.rs navode da su zbog velikog rasta broja pacijenata morali da povećaju broj lekarskih ekipa u ambulanti, ali da se i uprkos tome mora čekati po nekoliko sati na pregled.

Navode da su prošle nedelje dnevno imali od 20 do 30 pozitivnih pacijenata, te da se taj broj drastično uvećao nakon dočeka. Već u ponedeljak bilo je oko 50 pozitivnih, u utorak gotovo 160 njih, a broj pregleda se ne smanjuje ni danas. 

Koordinatorka kovid ambulante na Novom naselju dr Aleksandra Milinković Lacković kaže za 021.rs da se uglavnom javljaju mlađi ljudi sa lakšim simptomima i da je, po svemu sudeći, reč o zaražavanju na proslavama, jer gotovo svaki građanin navodi da je bio na nekom od organizovanih dočeka Nove godine. 
 
"Veliki je broj zaraženih nakon dočeka, građani kažu da su bili na nekoj zabavi, da li u privatnom aranžmanu ili na nekoj organizovanoj žurki. Sama klinička slika govori u prilog tome da se radi o omikron verziji virusa, ali za sada nemamo potvrdu da je zaista u pitanju ta varijanta", poručuje dr Milinković Lacković.
 
Ona savetuje građane da ukoliko imaju neki od simtpoma korona virusa, a koji nije teži ili pak sumnjaju da su zaraženi, jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, da sačekaju dva-tri dana, jer bi momentalni dolazak u ambulantu i testiranje moglo da pokaže negativan rezultat. 
 
Decu za koju postoji sumnja da su zaraženi i dalje treba voditi kod izabranih pedijatara, koji donosi odluku o tome da li treba da se obavi testiranje, koje se za njih radi u ambulanti u Zmaj Ognjena Vuka. 
 
Kovid ambulanta na Novom naselju će raditi od 7 do 22 časa i tokom božićnih praznika. 
  • Saša

    06.01.2022 09:32
    Ima i nastavak
    A večeras - spektakl!!! Masovno spaljivanje drveta i guma po ulicama i naguravanje u crkve. Sledeće nedelje će se duplirati broj zaraženih.
  • Nikola

    05.01.2022 23:03
    Tako je,i tamo gde ima 80% poptuno vakcinisanog stanovništva imaju preko 100.000 pozitivnih,stvar je u tome što je omicron soj rezistentan na postojeće vakcine tako će i biti sa ostalim sojevima,slažem se da treba izbegavati skupove bilo koje vrste,ali mi nemamo puno opcija što se tiče same epidemije.


  • Mario

    05.01.2022 15:08
    @Lalo

    Žao mi je zbog tvog oca i slažem se da vlast nije uradila dovoljno, i ja nisam od tih koji poriču da je ova boleština ostavila dubok trag na mnoge, i mi smo izgubili mlade prijatelje zbog nje. Ali pratim naučna saznanja o ovom novom soju i po svemu sudeći je on daleko bezazleniji od prethodnog (kao prvo jer ne napada pluća) ali istovremeno je izuzetno zarazan - u Britaniji se procenjuje da je čak 75% prehlada ustvari omikron, i teško će ga bilo ko izbeći, sa namernim prokužavanjem ili bez njega, sa vakcinom ili bez. Da smo bili i pre i sada prepušteni sebi, slažem se, i žao mi je onih koji nisu morali da stradaju, samo, dobri su izgledi da se sada nazire kraj ovome, prekasno za neke, naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.