Pripremljeno 20.000 besplatnih badnjaka: Podela u centru Novog Sada i na Fruškoj gori

Nacionalni park Fruška gora podeliće građanima 20.000 besplatnih banjaka.
Pripremljeno 20.000 besplatnih badnjaka: Podela u centru Novog Sada i na Fruškoj gori
Foto: 021.rs (Arhiv)

Iz ovog javnog preduzeća kažu da akcijom podele badnjaka žele da pomognu građanima da poštuju tradiciju i običaje uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg Nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.

Novosađani će besplatne badnjake moći da preuzmu na uglu Modenine i Zmaj Jovine ulice, u četvrtak, od devet sati. 
 
Podela badnjaka organizovana je i na gradskim trgovima u Sremskim Karlovcima, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Šidu i u parku u Irigu. Osim toga, podela će se organizovati na samoj Fruškoj gori. 
"U toku noći između 5. i 6. januara, u ranim jutarnjim časovima, već od četiri časa, organizovana je podela besplatnih badnjaka za sve one koji nameravaju da se upute u šumu. Pripremili smo 5.000 badnjaka kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz prevenciju ekološke štete bespravnim sečenjem. Besplatni badnjaci će se deliti na punktovima na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora na sledećim lokacijama: Iriški Venac kod Informativnog centra, Zmajevac, Crveni Čot, Ležimir (raskrsnica) i Rohalj baze", navode iz javnog preduzeća.
 
Oni su dodali da su stručna lica Nacionalnog parka pripremili badnjake sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka.
 
Uprava parka napominje da će Čuvarska služba zajedno sa policijom u tri smene obavljati intenzivnu kontrolu prostora, posebno delova gde se nalaze mlade hrastove sastojine, kako bi se sprečila svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.
 
Iz Nacionalnog parka apeluju da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećaju da je suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti.
  • Nemanja

    06.01.2022 12:54
    @ŠI
    Za početak ne bacam petarde i ne kradem drva, a za bis ne lažem glupo sebe da "listić i grančica" na slici nisu samo stohiljaditi deo onoga što primitivna stoka počupa i poseče da bi se pokazala "pobožnom". Malo li je?
    A srećan i tebi Božić, kalendar kaže da je bio pre dve nedelje, ali ko još to prati...
  • samoljubav

    06.01.2022 11:43
    samoljubav
    @Nemanja
    Nista tebi nije jasno.
    Srecan Badnji dan!
  • ŠI

    06.01.2022 11:22
    stereotipiya
    @Nemanja
    Dragi Nemanja, to sto postoje neki aspekti koji su postali tradicija, kao sto je bacanje petardi sa kojima se ni ja ne slazem,ne znaci da ubrani listic ili jedna grancica (koju vidim na ovoj slici) pretstavlja državnu i nacionalnu opasnost. Sta ste vi konkretno uradili da promenite stvari kojima ste nezadovoljni sem sto unosite negativnost i vredjate ljude kojima je ovo deo tradicije? Ja se ne slazem sa ubijanjem zivotinja npr,ali postujem neke druge aspekte tradicije(koja nikog ne ugrožava), koja nam prenosi univerzalne ljudske vrednosti preko simbolicnih obicaja koji postoje u svakoj tradiciji i religiji,tako i onoj koja je predominantna u nasoj drzavi.
    PS. I kada mislimo da nam je sve jasno,ne mora da znaci da ne postoji nesto sto jos nismo naucili.
    Srecan Badnji dan Vama i redakciji 021 ! Srdacan pozdrav !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.