Novosadska biciklistička inicijativa: Novi parkinzi za bicikle na Pozorišnom trgu nepraktični

Pozorišni trg koji je nedavno rekonstruisan u ovom delu pešačke zone dobio je nove parkinge za bicikle i to na dva mesta.
Novosadska biciklistička inicijativa: Novi parkinzi za bicikle na Pozorišnom trgu nepraktični
Foto: 021.rs
Iz Novosadske biciklističke inicijative novopostavljene parkinge za bicikle ocenjuju kao veoma nepraktične, što se, kako kažu, ponajviše ogleda u njihovom dizajnu.

Naime, rekonstrukcijom Pozorišnog trga Novosađani su dobili novih 12 parking mesta za bicikle kod "Apolo" centra, kao i još 35 mesta kod Srpskog narodnog pozorišta.

Ipak, iz NSBI ocenjuju da su praktičnost, bezbednost i izgled samih držača mnogo ispod nivoa koje imaju standardni "П" držači. 
 
"Nepraktičnost ovih parkinga se ogleda u njihovom dizajnu. Predviđeni su samo za jedan bicikl, po principu 'češljeva', gde se bicikl za držač vezuje preko točka. Kod bicikala sa 'leptir' maticama, točak se lako može skinuti, te vezivanje bicikla za točak uopšte nije bezbedno", poručuje se u objavi na sajtu Novosadske biciklističke inicijative.
 
Oni dodaju i da to nije jedina mana novih parkirališta.
 
Navode da su "П" parkinzi mnogo praktičniji jer, kako kažu, za jedan držač mogu se vezati i do dva bicikla, čime se povećava sam kapacitet parkinga.
 
"U pogledu bezbednosti, kod 'П' držača se bicikl može vezati u isto vreme i za ram i za točak, što povećava bezbednost. Osim toga, standardni držači se drugačije pričvršćuju za površinu, postavljanjem na zajedničku šinu, ili ankerisanjem, što dodatno povećava bezbednost parkiranih bicikala i same konstrukcije parkinga", dodaju oni.
  • Vlada

    09.01.2022 21:20
    @Marko Trifković

    Teško da se u gradu može naći destinacija do koje se manje koristi bicikl od pozorišta. Bilo bi mnogo korisnije da su na više pojedinačnih mesta u centru postavljeni "П" držači kao i da su umesto bahato rasprostranjenih bašti napravljene biciklističke staze, ali to bi predstavljalo ozbiljno unapređenje biciklističkog saobraćaja u centru, a ne samo kozmetičke promene na kojima se neko utalio.
  • Marko Trifković

    09.01.2022 19:45
    "Limanac"
    SNP scena "Jovan Đorđević" ima kapacitet 935 sedišta, to je makar jedna destinacija u gradu od 400.000 stanovnika gde najmanje 10% stanovništva koristi bicikl. Sada po prvi put, rekonstukcijom trga, dobijate i biciklističku stazu koja prolazi pored tog parkirališta. Pritom, suština postavljanja sve većeg broja parkirališta za bicikle u centru je da podstaknete ljude da dolaze biciklom u centar. Slažem se, lokacija bi mogla biti bolja, ali to nije razlog da se posao uradi tako da je funkcionalnost nikakva.
  • Zbogom pameti

    09.01.2022 13:03
    A najvece ludilo je sto je jedan od projektanata trgA dipl inz saobracaja. Firma cije je resenje pobedilo zajedno sa jos jednim "velikim arhitektom". Niie sve u lepoti ima nesto i u praxi i primeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti