Nagrada "Dejan Medaković" uručena Žarku Dimiću

Nagrada "Dejan Medaković" uručena je danas ovogodišnjem dobitniku, dr Žarku Dimiću za knjigu "Karlovačka gimnazija".

Nagradu je 2008. godine, u čast akademika Medakovića, ustanovio njegov izdavač IK "Prometej" iz Novog Sada.

- Žiri je odabrao dr Žarka Dimića za ovogodišnjeg dobitnika nagrade, koji je autor monografije posvećene Karlovačkoj gimnaziji. Čuveni akademik Medaković bio je njen đak i počasni građanin tog mesta, a njegova veza sa Novim Sadom je višestruka. Porodica iz koje potiče dala je mnoge ugledne građane, a njegov čukundeda Jovan Kamber bio je gradonačelnik Novog Sada - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. 

- Čestitam i Izdavačkoj kući "Prometej" i njenom osnivaču i direktoru Zoranu Kolundžiji na 32 godine postojanja i zahvaljujem na svemu onome što su predano i posvećeno radili u prethodne tri decenije, dajući veliki doprinos očuvanju kulturnih vrednosti našeg grada i zemlje - naveo je gradonačelnik.
 
- Ova nagrada mi čini posebnu čast i ogromno zadovoljstvo, jer je ime Dejana Medakovića ime jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. i početka 21. veka. Dobiti nagradu koja nosi njegovo ime jeste sigurno retka čast i privilegija posebno zato što sam akademika Dejana Medakovića poznavao, ne samo kroz njegovo obimno i jedinstveno naučno i književno delo, već i kroz druženje. Moje mišljenje je da je Dejan Medaković bio i ostao jedna od najmarkatnijih ličnosti srpskog intelektualnog prostora uopšte – rekao je laureat Žarko Dimić.
 
Dejan Medaković (Zagreb, 1922 – Beograd, 2008) bio je istoričar umetnosti, profesor Beogradskog univerziteta i akademik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti. U Matici srpskoj u Novom Sadu rukovodio je programom istraživanja istorije umetnosti, bio je član njenog Saveta i takođe je uređivao časopis Zbornik za likovne umetnosti u izdanju Matice srpske.
  • Luče

    10.01.2022 20:54
    Čestitka
    Bravo Žare !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti