Urbanisti dižu spratnost u bloku oko Masarikove, umesto Crne kuće može i četvorospratnica

Novi regulacioni plan bloka oko Masarikove ulice predlaže dizanje spratnosti, uz gotovo potpunu zamenu kuća - zgradama.
Urbanisti dižu spratnost u bloku oko Masarikove, umesto Crne kuće može i četvorospratnica
Foto: 021.rs

To podrazumeva i da bi Crna kuća, jedan od prostora alternativne kulture i aktivizma u Novom Sadu, mogla da bude zamenjena četvorospratnicom. 

Urbanisti su ovog puta nacrtali Plan generalne regulacije koji obuhvata deo grada između Pap Pavla i Vojvode Bojovića, u zaleđu Bulevara oslobođenja. Do sada nije rađena ova vrsta dokumenta za blok ulica, koji je uglavnom bio deo drugih planova, odnosno bio je uključen u Plan generalne regulacije novog gradskog centra iz 2011. godine, kao i u Plan detaljne regulacije blokova oko Masarikove ulice iz 2008, koji je menjan 2010.

U odnosu na dosadašnje urbanističke akte, unose se novine koje predviđaju podizanje spratnosti objekata u ovom delu gradu, pa se umesto trospratnica prostor otvara za zidanje zgrada koje su za sprat ili dva više. Ovaj dokument obuhvata prostor od 14,18 hektara, koji će uglavnom biti betoniran, jer će, prema bilansu površina, zelenila biti na prostoru od oko pola hektara.
 
Novi urbanistički akt, kao i prethodni, dozvoljava rušenje i zamenu postojećih objekata u svim ulicama na koje se plan odnosi, i gotovo da nema kuće za koju je predviđeno da se sačuva. Osim toga, proširuje se i građevinska zona na parcelama. 
 
Povećanje spratnosti je problematično zbog već postojećeg nedostatka parking prostora, ali je u nacrtu predviđeno da se taj problem reši time što svaki novi objekat treba da ima i podrumsku garažu. 
 
 
Javnosti interesantna je i sudbina Crne kuće, u kojoj je smešteno udruženje CK13, a koja je jedan od domova alternativne kulture i aktivizma u gradu. Prema važećem urbanističkom planu, predviđena je mogućnost da se Crna kuća sruši i da se na tom mestu izgradi trospratnica sa potkrovljem. Sada se u Vojvode Bojovića 13 predviđa četvorospratnica, koja se širi ka dubini dvorišta i spaja se sa parcelom u Lukijana Mušickog, na kojoj je ranije planirana dvospratnica. 
 
Ovo ukazuje i na to da priča o borbi organizacija za Crnu kuću, zbog koje su pokrenuti i sudski sporovi, još uvek nije gotova. Korisnici prostora su ranije izražavali zabrinutost da bi formalni vlasnik kuće mogao da je proda, što su iz Kuda.org demantovali. Između CK13 i Kuda.org nije postignuto rešenje, a urbanisti u međuvremenu iznose nove mogućnosti. 
 
 
Nije se odustalo ni od podzemnih ili nadzemnih garaža u Masarikovoj, Stefana Stefanovića i u Valentina Vodnika, neposredno uz zgradu policije. 
 
Plan je moguće preuzeti na sajtu "Urbanizma" na OVOM LINKU. Uvid je moguć i u prostorijama "Urbanizma", na Bulevaru cara Lazara 3, kao i u Mesnoj zajednici "Žitni trg", u Dimitrija Avramovića 8.
 
Primedbe i sugestije na plan podnose se Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 do kraja javnog uvida 4. februara. Komisija za planove će primedbe razmatrati na javnoj sednici 17. februara, zakaznoj u 9 časova, u amfiteatru Spensa.
  • Vera

    26.01.2022 10:00
    crna kuća
    "Crna kuća" valjda ima vlasnika, s obzirom na svoju veličinu, verovatno jednog, on svakako zna šta želi sa svojim vlasništvom, pa nije jasno zašto neko vodi bitku za njegovu svojinu i u njegovo ime! Kuča očigledno nema neku istorijsku ni arhitektonsku vrednost, da bi po bilo čemu zasluživala neku posebnu zaštitu, tako da većina ovih žučnih apela dosta čudno zvuči! Kako je sročen ovaj tekst, ispada da novosadsku omladinu čine sve sama siročad, čije je to utočište! Pa neće baš biti tako, postoje tolike ustanove, koje bi bile zadovoljne kada bi omladina malo navratila do njih! Sve to korisno što kažu da rade i da su radili, mogu lako i da nastave i u nekoj vedrije okrečenoj kući! A dosta napuštenih objekata ima u Novom Sadu koji vape za nekom ovako kontruktvinom akcijom i novim sadržajima!
  • Sale

    21.01.2022 20:20
    Gotovo
    Ajmo, dosta sve svirali, sad malo mi.
  • Koki

    17.01.2022 21:24
    Trebalo bi još nešto da znate.
    Jako mi je žao Crne kuće. Za one koji ne znaju, Crna kuća je zapravo predstavljala jedno utičište novosadske omladine i svakog ko je želeo promene u društvu i kulturi. Bez nasilja, svako je bio dobrodošao. Sve se provlačilo kroz diskusiju, ideje i kulturu. Zašto je to loše? Za vas koji tamo niste bili, šteta je, jer ste zaista nešto mogli da naučite, da pokrenete, da se usudite.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.