Mirović: U planu izrada spiska svih jevrejskih žrtava tokom Drugog svetskog rata u Bačkoj i Banatu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je u planu početak procesa utvrđivanja spiska svih jevrejskih žrtava za teritoriju Bačke i Banata.

Kako je navedeno, tako bi konačno bio utvrđen kompletan spisak svih žrtava i objavljen u digitalnoj formi na sajtu Arhiva Vojvodine.

"To će predstavljati svojevrsni legat za nove generacije kako bismo sačuvali sećanje na sve nevine žrtve", naveo je Mirović na sastanku sa predsednikom Jevrejske opštine Novi Sad Mirkom Štarkom.
On je podsetio na to da je na inicijativu Pokrajinske vlade sačinjen sveobuhvatan spisak jevrejskih žrtava sa teritorije Srema tokom Drugog svetskog rata.
 
Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je bilo reči o nastavku podrške Pokrajinske vlade radu i aktivnostima Jevrejske opštine, kao i o predstojećoj komemoraciji povodom 80. godišnjice Novosadske racije, 23. januara.
 
"Nastavićemo i u budućnosti sa aktivnom podrškom očuvanju celokupnog nasleđa jevrejske zajednice u Vojvodini. Baštinimo zajedničku istoriju i delimo odgovornost da očuvamo vrednosti i prenesemo ih budućim generacijama", rekao je Mirović.
 
Mirko Štark se zahvalio Pokrajinskoj vladi na kontinuiranoj podršci toj zajednici, koja broji 600 članova i koja je posle beogradske najveća u Srbiji.
  • pajo patak

    15.01.2022 12:35
    P.S.
    a zašto samo za Bačku i Banat ? Da li je za Srem zadužena slavonsko-brodska županija ?
  • Lepo

    15.01.2022 10:52
    Da
    Fin komsija naravno da uvazava sve...
  • Radivoj

    15.01.2022 10:30
    Spisak postoji
    Ja se stvarno izvinjavam uvaženom gospodinu pesniku ali takav spisak postoji odavno napravila ga je državna komisija 1945-1946 i on je nekoliko puta od tada dopunjavan šezdesetih sedamdesetih i osamdesetih poslednji put poetkom veka 2001- 2002 i on je manje više konačan Sve te komisije barem u Vojvodini su dobro radile svoj posao. A što nisu one uradile uradili su istoričari iz društva istoričara Vojvodine koji su se tom temom bavili. Najviše Zvonimir Golubovič. Istina spisak ne postoji u digitalnom formatu ali to je najmanji problem. Ispada po Miroviću da niko pre njega nije ništa radio pa sad on dolazi da ispravi istorijsku nepravdu. Gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti