Korona u Novom Sadu: Sve više obolelih i hospitalizovanih, ne smanjuje se gužva u Kovid ambulanti

I tokom proteklog vikenda u Kovid ambulanti na Novom naselju dnevno je zabeleženo po 350 zaraženih koronavirusom.
Korona u Novom Sadu: Sve više obolelih i hospitalizovanih, ne smanjuje se gužva u Kovid ambulanti
Foto: 021.rs
U Domu zdravlja "Novi Sad" za 021.rs kažu da im se i dalje na preglede javlja veliki broj građana i da se priliv zaraženih ne smanjuje.
U nedelju je bilo 809 pregleda, od toga 637 građana je došlo prvi put. 
Od 497 testiranih antigenskim testom njih 304 je bilo pozitivno, dok još nisu stigli svi rezultati za 161 osobe koje su radile PCR test, ali se na osnovu simptoma očekuje da ih bude oko 50 pozitivnih.
 
Iz Doma zdravlja ponavljaju apel građanima da ukoliko sumnjaju da su zaraženi, ako mogu, sačekaju dva-tri dana pre prvog pregleda. 
 
Kažimo i da se od ljudi koji su se prethodnih dana javili u ambulantu može čuti da je postupak u Kovid ambulanti brži ukoliko se prethodno u nekoj privatnoj laboratoriji uradi antigenski test.
 
Nastavljeno povećanje broja pacijenata
 
U Kovid bolnici na Mišeluku trenutno se leči 220 kovid pacijenata. To je, u odnosu na subotu kada je Klinički centar Vojvodine objavio poslednje podatke, 15 pacijenata više.
 
Na respiratorima se nalaze 22 obolela od kovida, isti broj kao i u subotu.
 
Naravno, ovi brojevi su nepotpuni, jer nema informacija o broju otpuštenih sa lečenja, primljenih ili preminulih.
 
Dodajmo da je nastavljeno i povećanje ukupnog broja obolelih od kovida u Novom Sadu, pa ih je sada oko 8.500, dok ih je, prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dan ranije bilo skoro 600 manje.
  • Boriša

    17.01.2022 23:07
    Pre neki dan prijatelj mi je zbog nekog posla išao na Medicinski fakultet u Novom Sadu i ja da se ne bih smrzavao čekajuči ga uđem u hol fakulteta. U njemu masa studenata, nastavnog i drugog osoblja i skoro svi bez maske. Nisam mogao da verujem da se tako ponašaju u ovoj vrhunskoj medicinskoj ustanovi. Posle sam saznao da je dekanica infektolog/virusolog i da je pre ove funkcije rukovodila Klinikom za infektivne bolesti KCV. Ostao sam zabezeknut.
  • @G

    17.01.2022 18:56
    Kako kome. U ambulanti na Novom Naselju, prvo mi je mereno zasicenje i temperatura, posle razgovor kod lekara, poslusana su mi pluca, i tek onda je lekar odlucio da se radi antigenski test. Posle pozitivnog rezultata sam dobio samo preporuku da se odmaram, pijem vitamine, mnogo tecnosti i da se javim u slucaju pogorsanja. Nikakva krvna slika, nikakvo snimanje i slicno. Kada je zavrsena izolacija jer nisam ima temperaturu, nisu hteli ni da me pregledaju a doktorica u domu zdravlja kada je zatvarala bolovanje, nije smela da mi pridje.
  • Seka Persa

    17.01.2022 17:27
    Draga, 'moja' Dado,

    Lajkovi?
    Drago mi da Vam je taj deo relevantan!

    Meni su relevantne profesionalne smerince za rad.
    Ako ne uspevate engleskig, copy/paste u Google Translate daje zadovoljavajuci ishod.

    https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331915/COVID-19-algorithm-referral-triage-eng.pdf?sequence=1

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti