FOTO: Sve duži redovi za testiranje u Novom Sadu, raste i broj pacijenata

Zbog dugačkih redova u kovid ambulanti na Novom naselju broj lekarskih ekipa je povećan sa devet na 12.
FOTO: Sve duži redovi za testiranje u Novom Sadu, raste i broj pacijenata
Foto: 021.rs

Reporterka 021.rs sa lica mesta javlja da su gužve, uprkos tome, i dalje velike.

Građani koji dolaze na testiranje ili pregled uglavnom se ne zadržavaju, jer ih medicinski radnici upute kući i obaveste ih kada da dođu. Obično je to najmanje šest sati od momenta kada su se prvi put prijavili na pregled i testiranje.

Glavni tehničar Doma zdravlja "Novi Sad" Nenad Vukas kaže za 021.rs da je zbog gužve bilo problema sa telefonskim otkazivanjem bolovanja, ali i sa čekanjem na testiranje.
 
"Mi smo danas pojačali ekipe i za lečenje i javljanje, pa bi trebalo da ide brže, jer juče je u odnosu na prekjuče bilo 100 više pacijenata samo u zgradi, 907 je juče bilo", naveo je Vukas.
 
 
U nedelju je na testiranju bilo 809 Novosađana, što je skoro sto manje nego što je bilo u ponedeljak, 17. januara.
 
Od ukupno 907 Novosađana koji su došli na testiranje, obavljeno je 653 testa - 478 brzih testova, od čega je bilo 276 pozitivnih i 162 PCR testa čiji se rezultati čekaju. 
 
"Imamo kontrolne preglede u slučaju pogoršanja. U porastu je i broj testirane dece. Juče je bilo 29 pozitivnih, od 81 testiranog deteta. Tako da smo danas u odnosu na juče povećali broj lekarskih ekipa za tri, tako da danas imamo 12 umesto devet ekipa na Naselju", ističe Vukas.
 
Građani koji su se danas obratili našem portalu naveli su da nisu mogli da dobiju vezu na broju telefona koji je namenjen za prekid bolovanja. Vukas kaže da su sestre koje se javljaju na telefon u velikoj gužvi, ali da je moguće javiti se i mejlom prekidizolacije@dzns.rs, kao i lično.
 
Više od nedelju dana unazad Kovid ambulanta na Novom naselju svakodnevno beleži sve veći broj zaraženih, zbog čega su nadležni u Domu zravlja uputili apel građanima da bez više simptoma ne dolaze na pregled i testiranje, bar ne u prva tri dana.
 
Došlo je i do povećanja broja kovid pacijenata u bolnici na Mišeluku. Trenutno se u ovoj zdravstvenoj ustanovi leči njih 227, što je sedmoro više nego juče. Na respiratorima su 22 obolela od korone, isti broj kao i juče.
 
Naravno, ovi brojevi su nepotpuni, jer nema informacija o broju otpuštenih sa lečenja, primljenih ili preminulih. Klinički centar Vojvodine iz nepoznatnog razloga ove podatke neće da objavi.
 
Podsetimo da je prema poslednjim informacijama u Novom Sadu ukupno obolelo 8.682, dok ih je dan ranije bilo 300 manje. 
 
Inače, premijerka Ana Brnabić je najavila da će danas na nivou cele Srbije biti oboren rekord kada je u pitanju broj novozaraženih.
  • Ana

    19.01.2022 00:37
    bez zdr.knjizice
    Da li osobe sa neoverenom zdr.knjizicom mogu da se testiraju?
  • Mirjana

    18.01.2022 21:41
    Treba da se otvori još najmanje 3 covid ambulante sa posebnim prostorijama gde će se ljudima raditi pcr i antigenski testovi, posebna prostorija za preglede pacijenata, posebna prostorija gde će biti uzorci koji imaju validnost a to je 4h, posle 4 sada uzorci se ne mogu obraditi.
  • Profesor

    18.01.2022 19:27
    Sacekajte jos malo dok vidite sada kolaps u skolama. Pojedine skole u Vojvodini vec imaju vise odsutnih nego prisutnih ucenika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti