VIDEO Problem "bombi" u novosadskom sudu: Uz novi sistem nema više evakuacija za svaku lažnu dojavu

Novosadska Palata pravde više neće prekidati rad zbog svake anonimne dojave o bombi, jer su uvedene nove bezbednosne mere.
VIDEO Problem "bombi" u novosadskom sudu: Uz novi sistem nema više evakuacija za svaku lažnu dojavu
Foto: 021.rs

Jedna od stvari koje su prošle godine obeležile rad pravosudnih organa u Novom Sadu bile su i učestale lažne dojave bombi. Tek što su ušli u 2022, radnici suda, advokati, građani, suočili su se sa starim problemom - ponovo je dojavljena bomba.

Verovatno bismo i u ponedeljak imali vest o tome da je zgrada evakuisana zbog anonimne dojave o bombi da nije počeo da se primenjuje novi sistem. Nakon što je dojavljena bomba, odlučeno je da se zgrada suda ne mora evakuisati. 
 
Osim novog, poboljšanog sistema video nadzora, koji pokriva gotovo svaki kutak, zgrada će svakog jutra prolaziti i kroz kontradiverzionu proveru, a biće i vanrednih kontrola tokom dana. 
Kako je rečeno na konferenciji za medije, u zavisnosti od procene policije, Bezbednosno-informativne agencije i predstavnika suda, nakon svake dojave će se odlučivati o tome da li postoji ili ne postoji potreba za evakuacijom. 
 
Predsednik Višeg suda Miroslav Alimpić navodi da su se stekli uslovi za donošenje brzih odluka o tome da li Palata pravde treba da se prazni prilikom svake dojave. 
 
"Možemo mnogo ozbiljnije pristupiti ovom problemu. Imaćemo svako jutro kontradiverzioni pregled, možda i dva tokom dana, imamo pokrivene sve ulaze sa savremenom video opremom za nadzor, pokriven je prostor oko zgrade i unutar nje, omogućeno je premotavanje unazad, a tu su i pojačane kontrole svih onih koji ulaze u zgradu. Sada, sa svim novim merama, možemo da donesemo odluku kao što je doneta u ponedeljak, a to je da se nakon anonimne dojave bombe zgrada ne evakuiše", poručuje Alimpić. 
 
 
Nove mere su preduzete jer su lažne dojave pogađale od 1.000 do 2.000 stranaka koje dnevno posete zgradu, kao i 1.200 zaposlenih. Tokom prošle godine zabeležene su 22 lažne dojave bombi, od čega čak pet u julu. 
 
U većini slučajeva nije ustanovljeno ko je osoba koja je lažno dojavljivala bombu i uznemiravala javnost. Alimpić dodaje i da su rađene analize predmeta koji su na ovaj način možda odlagani, ali nije bilo jasnih indicija koje bi ukazale na to kome bi bilo u interesu neodržavanje ročišta. 
 
 
Ipak, u jednom slučaju je ustanovljeno da je bombu dojavila ženska osoba, kako bi odložila ročište u brakorazvodnoj parnici. 
  • Banderaš

    18.01.2022 23:39
    Ološ
    Umesto da sudije,tužioci i polivmcija rade svoj posao,pronađu ko je zvao,(što nije nikakav problem) i da ga osude na 10-12godina robije+da plati sve troškove,sada će se svakoga dana praviti ogromni troškovi bez razloga,zaposleni i posetioci suda će biti isprepadani i 5-10 osoba će primati platu da se šunjaju po podrumu i spavaju na tavanu ili ispod stepeništa.
    Ovakvu genijalnu glupost je mogao smisliti samo vulin,toliko je neverovatna,da nosi njegov potpis.
  • 56

    18.01.2022 19:54
    Dobro smišljeno
    "nakon svake dojave će se odlučivati o tome da li postoji ili ne postoji potreba za evakuacijom"

    Proces odlučivanja treba da bude brz i da se završi pre nego što bomba eventualno eksplodira.
  • Azpilicueta

    18.01.2022 18:38
    Samo
    TNT.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti