"Heroji radničke klase" novosadskog reditelja Miloša Pušića na Berlinalu

Film "Heroji radničke klase" novosadskog reditelja Miloša Pušića odabran je da budeo deo prestižnog programa "Panorama" na Berlinskom filmskom festivalu".

Novo Pušićevo ostvarenje donosi priču o ilegalnim građevinskim radnicima koji, bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima, bogatim investitorima.

Film prati Lidiju, koja radi za kontroverznog građevinskog investitora, a zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Međutim, radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Sve se komplikuje kada borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a glavna protagonistkinja mora da se opredeli na čijoj je strani.

U filmu glavne uloge tumače novosadski glumci Jasna Đuričić, nedavno proglašena najboljom glumicom na dodeli 34. Evropske filmske nagrade, te Boris Isaković, koji je takođe glumio uz Đuričić u "Quo vadis, Aida?"
 
Pušić je na filmu radio praktično od 2012. godine, kada je započeo razvoj scenarija. Deceniju kasnije, njegovo ostvarenje uvršteno je u zvaničnu selekciju jednog od najvažnijih filmskih festivala. Kako kaže, posle dugog i zamornog procesa rada na filmu, poziv iz Berlinara je došao kao veliki pozitivni šok i ogromna nagrada za sav uložen trud.
 
"Ponosan sam da smo pozvani na ovako važan festival. Nikada se nisam osećao toliko slobodan kao kada sam snimao ovaj film i toliko iscrpljen dok sam ga završavao. Na trenutke je delovalo da ovo putovanje nema kraj. 'Heroji radničke klase' nikada ne bi bili završeni bez pomoći fantastičnih ljudi koji su se našli u ekipi, nesebično odvojili vreme i ubedili me da završimo započeto. Divno je raditi film sa prijateljima. Učešće na Berlinu je pobeda svih nas", rekao je Pušić za sajt Filmskog centra Srbije, koji je pružio podršku filmu.
 
Osim Đuričić i Isakovića, glumačku postavu čine Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđar Marjanović, Marko Vasiljević... 
 
Film je nastao u okrilju produkcijske kuće "Altertise" Miloša Pušića, koji uz Dušana Spasojevića i Ivana Kneževića potpisuje i scenario. Direktor fotografije je Aleksandar Ramadanović, scenografkinja je Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski, dok su za montažu bili zaduženi Knežević i Pušić. 
Miloš Pušić je novosadski reditelj koji predaje na Akademiji umetnosti. Režirao je kratki igrani film "Uspavanka za dečaka", nakon čega su usledila dva dugometražna ostvarenja "Jesen u mojoj ulici" i "Odumiranje", dok je producirao film "Moj jutarnji osmeh". Jedan od projekata na kojima trenutno radi jeste i dokumentarni film o Draganu Stojkoviću Piksiju. 
 
Berlinski filmski festival održaće se od 10. do 20. februara.
  • Smiljka

    19.01.2022 07:07
    Novosadjanin
    Bravo za našeg sugradjanina Miloša Pušića, kakva tema koja više nije važna u društvu bez sistema vrednosti. Srećno Miloše tebi i ekipi.
  • Snežana

    18.01.2022 23:01
    Bravo
    Sjajno, bravo!
  • Мила

    18.01.2022 21:16
    Честитке
    Браво за нашег Детелинарца, пуно среће на фестивалу!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.