FOTO: Novosađanima na raspolaganju nova, jedinstvena hiperbarična komora

Bez kiseonika ne možemo da preživimo. Međutim, količina i kvalitet kiseonika imaju ogroman uticaj na naše opšte stanje, a benefiti čistog kiseonika su mnogobrojni.
FOTO: Novosađanima na raspolaganju nova, jedinstvena hiperbarična komora
Foto: 021.rs

Zbog toga postoje hiperbarične komore i hiperbarična terapija kiseonikom, koja poslednjih godina privlači ogromnu pažnju sve većeg broja ljudi zbog konkretnih rezultata koje daje ova terapija.

Savremena medicina prepoznala je značaj hiperbarične terapije kiseonikom, koja se u Srbiji izvodi i o trošku zdravstvenog osiguranja. Jedna od savremenih, jedinstvenih i potpuno novih ustanova u kojima pacijenti i zainteresovani građani mogu da borave u hiperbaričnoj komori je Hiperbarični centar Novi Sad u Temerinskoj 182, koji je otvorio svoja vrata pacijentima 17. januara.

 

 Šta je hiperbarična terapija kiseonikom? 
 

 

 
Ova terapija podrazumeva udisanje čistog kiseonika u prostoru s povišenim atmosferskim pritiskom. Ovi uslovi znače bolju apsorpciju kiseonika u odnosu na redovne uslove u kojima dišemo, što ima značajne prednosti za naš organizam. 
 
Preduslov da kiseonik ima terapijski efekat je visina ambijentalnog pritiska, koji u ovim uslovima ide i do tri bara.
 
 
Hiperbarične komore pomažu obolelima od više stanja: pacijentima koji su imali sepsu ili akutno trovanje ugljen-monoksidom, gasnu emboliju ili gangrenu, opekotine ili smrzotine, kao i pojedina akutna oboljena poput akutne gluvoće, slepila i psorijaze. Indikacije za lečenje na teret zdravstvenog osiguranja su i kraš sindrom, kompromitovani transplanti, osteomijelitis, dijabetične angiopatije i nezarastajuće rane.
 
Spisak stanja kojima terapija kiseonikom pomaže je dugačak, ali efekti se vide i u tretmanima opšteg izgleda i opšteg stanja: anti-age i anti-stres terapije znače mnogima i sve su zastupljenije u svetu i kod nas. Boravak u hiperbaričnoj komori je bezbolan, traje od 60 do 90 minuta i odvija se uz nadzor doktora i pratećeg medicinskog osoblja.
 
 
Gde se odvija terapija?
 
Hiperbarični centar Novi Sad prvi je centar u Novom Sadu koji poseduje hiperbaričnu komoru sa više mesta, za terapiju namenjenu većem broju pacijenata. Terapiju možete da dobijete o trošku RFZO (po uputu lekara), a možete i da dođete lično i uverite se u efikasnost savremene terapije čistim kiseonikom. 
 
Dok boravite u komori, vaša pluća su u stanju da udišu i do tri puta više kiseonika koji se raspoređuje putem krvotoka. 
 
Količina fizički rastvorenog kiseonika povećava se u telesnim tečnostima, a pre svega u krvnoj plazmi, čime se omogućava njegovo brže dopremanje do oštećenih tkiva i ćelija. U uobičajenim okolnostima, 97 odsto kiseonika se prenosi hemoglobinom, a samo dva do tri odsto je fizički rastvoreno. 
 
Boravkom u hiperbaričnoj komori, količina fizički rastvorenog kiseonika veća je i do 20 puta.
 
Hiperbarični centar Novi Sad svojim pacijentima nudi neverovatan komfor tokom celog trajanja terapije - pogledajte film ili seriju dok činite svom telu uslugu, a nakon nekoliko boravaka primetićete veliku razliku u opštem stanju. Hronična stanja zahtevaju određeni broj terapija, koje će odrediti vaš lekar.
 
Boravak u hiperbaričnoj komori podrazumeva određena pravila, te je preporučljivo da budete obučeni u pamučnu odeću, bez prethodnog nanošenja ikakvog parfema ili dezodoransa. Stručno osoblje Hiperbaričnog centra Novi Sad upoznaće vas sa svim pravilima bezbednog boravka u specifičnim uslovima komore, a kako biste dobili pun efekat ove savremene terapije.
 
Građani koji na terapiju dolaze po uputu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje trebalo bi da obrate pažnju na OVE informacije, a kompletna uputstva za boravak u Hiperbaričnom centru Novi Sad na raspolaganju su vam na zvaničnom sajtu OVDE.
 
 
Novosti pratite i na Fejsbuk stranici, kao i na Instagram profilu Hiperbaričnog centra Novi Sad.
 
Sve informacije možete da dobijete i na brojeve telefona 021/271-31-92, 064/824-11-57 ili 065/944-49-41, kao i dolaskom lično u Hiperbarični centar u Temerinsku 182 od ponedeljka do subote 08-16 časova.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti