Vojvodinom se širi i grip

U Vojvodini je u proteklih nedelju dana registrovan još jedan slučaj gripa tipa A (H3N2), čime je nastavljeno širenje ovog virusa u pokrajini.
Vojvodinom se širi i grip
Foto: 021.rs

Nedeljni izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine ne otkriva u kom naselju je uzorkovan novi slučaj, dok je prve nedelje januara to bilo u Novom Sadu i Kikindi. 

Od početka sezone gripa u pokrajini su uzorkovana i potvrđena četiri slučaja gripa. Podsetimo, 16. decembra u Srbiji potvrđen je prvi slučaj gripa.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je u protekla skoro tri meseca obavio 386 uzorkovanja, a u proteklih nedelju dana je uzeto 40 uzoraka, od koji je jedan bio pozitivan.
 
U nedeljnom izveštaju Instituta se sem potvrde pojave gripa, navodi da su na području pokrajine registrovana oboljenja sličnih gripu na nivou uobičajenom za vanepidemijski period za grip, odnosno registrovan je trend rasta oboljena sličnih gripu (OSG), kao i pad akutnih respiratornih infekcija (ARI). 
 
Tokom druge nedelje januara, najviše slučajeva oboljenja sličnih gripu je bilo kod uzrasta od pet do 14 godina, a akutnih respiratornih infekcija kod dece do 4 godine.
 
Ovog januara se posle skoro dve godine pojavio grip jer prošle sezone nije bilo potvrđenih slučajeva gripa ni u Srbiji, ni u Vojvodini. 
  • Laloš

    19.01.2022 22:36
    Jedini problem je što su omašili ovogodišnju vakcinu protiv gripa jer nisu uvrstili ovaj soj u vakcinu. Tako da i oni koji su primili vakcinu nisu zaštićeni protiv ovog soja. Upss...
  • Onda

    19.01.2022 19:08
    Pametni
    Strpaju sve bolesne od kovida, gripa i ostalih respiratornih u istu ambulantu na 10 sati čekanja. Zato što u drugim ambulantama više neće da leče, a verovatno i nema više lekara. Uaaa ministre!!!
  • Idi begaj

    19.01.2022 18:52
    Nikoga ne znam da je imao grip već dve godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti