Sve više bolesnih u kovid bolnici na Mišeluku, velik pritisak na kovid ambulantu na Novom naselju

Kovid bolnica prima sve više novih pacijenata, dok ambulanta na Novom naselju, koja je sada u celosti pretvorena u kovid centar sa 22 ekipe, ima i dalje veliki pritisak sa oko 350 pozitivnih dnevno.
Sve više bolesnih u kovid bolnici na Mišeluku, velik pritisak na kovid ambulantu na Novom naselju
Foto: 021.rs

U Kovid bolnici na Mišeluku trenutno se leči 263 pacijenta, što je za 22 pacijenta više nego dan ranije. Broj obolelih na respiratoru je ostao nepromenjen - 22. 

Iz Kliničkog centra Vojvodine i dalje ne navode koliko je bilo primljenih a koliko otpuštenih pacijenata, kao ni to da li je bilo preminulih.

U Domu zdravlja "Novi Sad" za 021.rs navode da je u kovid centru, odnosno ambulanti na Novom naselju, u prethodna 24 sata, pregledano 967 građana. Antigenski test je pokazao da je njih 256 pozitivno, ali nije poznato koliko je pozitivnih među 154 osobe koje su radile PCR test. Brojevi iz prethodnih dana pokazuju da je uglavnom polovina testiranih pozitivna. 
 
Podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazuju da u Novom Sadu nema usporavanja epidemije, jer se ove nedelje svaki dan beleži po više od 1.000 novih slučajeva. Prema poslednjim informacijama, u vojvođanskoj prestonici je oko 10.500 aktivnih slučajeva. 
 
Prve dve nedelje januara među zaraženima je bilo najviše mladih, ali je poslednjih dana najviše zaraženih među osobama od 40 do 59 godina. 
 
Takođe, Dom zdravlja Novi Sad je poslednjih dana primetio i povećanje broja obolelih među decom. Tako je prethodnog dana od 73 testirane dece, čak 53 bilo pozitivno.
 
Zaraženi uglavnom imaju lakšu kliničku sliku, što je posledica masovnog širenja omikron varijante korona virusa. Ukazuju i na to da su oni sa izraženijim simptomima nevakcinisani. 
 
Vakcinisani uglavnom prolaze kao asimptomatski slučajevi. Iz Doma zdravlja su apelovali na građane da u slučaju sumnje da su oboleli, ali bez težih simptoma, sačekaju dva-tri dana pre javljanja lekaru. Takođe, ko je u mogućnosti može se testirati i u nekoj od referentnih privatnih laboratorija i tako skratiti vreme čekanja na pregled u kovid centru.
Iz Doma zdravlja podsećaju da građani koji žele da se odjave iz izolacije to mogu da učine putem telefona 4879-271 ili 4879-282, ali i na mejl prekidizolacije@dzns.rs
 
Mejl treba da sadrži:
 
- Ime i prezime pacijenta 
- JMBG
- Datum dijagnostikovanja bolesti
- Opis zdravstvenog stanja u poslednja tri dana, pre završetka dvonedeljne izolacije (da pacijent nema visoku temperaturu i oseća poboljšanje respiratornih tegoba).
  • Tamara

    21.01.2022 11:03
    Ako
    Ako vakcinisani prolaze kao asimptomatski slučajevi (dakle bez simptoma), zašto se javljaju u ambulantu? Nešto ovde smisla nema.
  • Gaja

    20.01.2022 16:07
    @Mirjana, uspelo je
    "Vakcinacija je svuda fijasko, propala."
    Kod tebe je vakcina uspela... Samo je otišla na mozak
  • Uciteljica

    20.01.2022 15:56
    Propast
    Decu je nemoguce naterati da nose maske. Stalno ih skidaju, ljube se, piju iz iste flase. Zarazavaju nastavnike, a ovi ukucane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti