Uklonjena uvreda na spomen-ploči stradalima u Novosadskoj raciji: Reč "Cigan" zamenila reč "Rom"

Spomen-ploča u okviru spomen-kompleksa Žrtvama racije otkrivena je danas, uoči obeležavanja 80. godišnjice Novosadske racije.

Na novoj spomen-ploči u tekstu je zamenjena reč "Cigan" sa rečju "Rom", čime se ispravio pogrdan naziv naroda koji je, osim Srba i Jevreja, podneo ogromne žrtve, ne samo tokom Novosadske racije, već i tokom čitavog Drugog svetskog rata.

Inicijativu da se tekst na spomen-ploči ispravi podneo je Vojvođanski romski centar za demokratiju, a podržale su je i druge romske organizacije.
Predsednik Vojvođanskog romskog centra za demokratiju Aleksandar Jovanović istakao je na otvaranju ploče da je naziv Cigan pogrdan i pogrešan, ali se tada koristio u javnom govoru.
 
"Ovo je istorijski momenat za romsku zajednicu, jer govori u prilog tome da reč Cigan više ne treba da se koristi u komunikaciji. Mi smo Romi. Svi zajedno treba da radimo na toleranciji, na multikulturalnosti i da poštujemo jedni druge. Romske organizacije su pokazale jedinstvo u ovoj inicijativi. Hvala Gradu Novom Sadu, gradonačeniku Vučeviću i Zavodu, jer smo imali kontinuiranu komunikaciju tokom ove inicijative", zaključio je Jovanović.
 
Uoči obeležavanja godišnjice Novosadske racije, Zavod za zaštitu spomenika kulture je očistio ostale bronzane ploče sa imenima stradalih u zloglasnoj raciji, a postavljene su i dve posude za paljenje sveća.
 
Otkrivanju ploče prisustvovali su zamenica predsednice Skupštine grada Novog Sada Kristina Karaić, poslanica Skupštine APV Jelena Jovanović, predsednik Vojvođanskog romskog centra za demokratiju Aleksandar Jovanović i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.
 
Komemorativni skup održava se u nedelju.
  • Slucaj

    21.01.2022 22:16
    Na portugalskom se kaze Cigano. Ne bih rekla da su menjali, a ne znam da li je tamo smatraju za pogrdnu rec. Nije do reci, do nas je. Kod nas je pogrdna, jer smo je takvom napravili. Pisite sta hocete, pravdajte sebe i duge ali tako je.
  • Дуле

    21.01.2022 18:30
    Сећате л` се ``Ми смо Цигани а Роми су комунисти``?
  • Vule

    21.01.2022 16:48
    Pa nije bila uvreda kad je radjen spomenik, sigurno.
    A ne shvatam ni da je je sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti