FOTO Obeležena 80. godišnjica Novosadske racije: Inicijativa za izgradnju memorijalnog centra

Osamdeseta godišnjica Novosadske racije obeležena je danas, 23. januara, na Keju žrtava racije kod spomenika "Porodica".

U znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, predstavnici Novog Sada, Vojske Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasada Mađarske, Izraela, SAD, Bugarske i Crne Gore, kao i potomaka žrtava položili su vence na spomenik "Porodica" i spustili ih u Dunav. 

Pomene su održali vrhovni rabin Srbije Isak Asiel i episkopi Srpske pravoslavne crkve Jerotej i Damaskin. Tom prilikom pročitano je obraćanje patrijarha Porfirija koji je zbog zdravstvenog stanja bio sprečen da prisustvuje pomenu.
- Mi nikada nećemo mađarski narod prepoznavati u licima zločinaca Janoša Tota, Geze Batorija, Đule Zomborija, Mikloša Nađa, Šandora Kepira, nego ga prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove junaka kao što su Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i svi oni koji su spasli živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima.  Negovanje kulture sećanja je naša obaveza i prema precima i prema budućim naraštajima – istakao je patrijarh Porfirije.
 
- Novosadska racija nije samo tuga za nas Novosađane. Novosadska racija je opomena za celokupno čovečanstvo, da fašističko zlo više nigde i nikada ne sme da se ponovi. Spomenik "Porodica", pored kojeg se i ovog januara u tišini klanjamo nevinim žrtvama, nije samo spomen na prošlost, već i opomena za budućnost, jer u tu budućnost možemo samo ako smo oslobođeni od mržnje i zla, od neljudskog, od svega što je pre 80 godina zatrlo na stotine porodica, a na stotine njih zauvek zavilo u crno - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. 
 
 
Vučević je najavio da se pokreće inicijativa za izgradnju memorijalnog centra posvećenog sećanju na Novosadsku raciju.
 
Prema njegovim rečima, iz Novog Sada se "pokreće i inicijativa da Novosadska racija kao lekcija uđe u udžbenike, da generacije koje dolaze, ne samo Novosađani, uče da se takva zlodela nikada ne ponove".
 
 
U okviru programa na Keju žrtava racije, prigodne kompozicije izveli su Hor Jevrejske opštine "Hašira", Hor Saborne crkve "Sveti Georgije" i Crkveni hor pri Uspenskom hramu "Antifon", a pomen je takođe održan kod spomen-ploče na Štrandu.
 
U Novosadskoj raciji, u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine, u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno je i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi.
  • ex chapman

    24.01.2022 09:18
    racija
    u toj tzv. raciji ubijeno je skoro 4.000. oko 2.500 srba i 1.000 jevreja i oko 500 civila drugih naroda. ubijeni bez ikakve provokacije a kamoli stvarnog razloga - mada kakav to razlog i moze da opravda masovno ubijanje ljudi a narocito oko 500 dece.
    sramota je unizavati ove nevine zrtve nekim pricama o popovima, naprdnjacima i kojestarijama. to sacuvajte za vase partijske sastanke, a njih da ostavite na miru.
  • Cluffas

    24.01.2022 00:44
    Meni je baba pricala, da su madjarski vojnici usli u kucu I da su njeni roditelji dali zlato da ih ne diraju. Tako su preziveli. Posle nekoliko dana su otisli u Kovilj I tamo. Su bili do kraja rata.
    Pricala mi je da su odvodili ugledne ljude, siromasne, cigane, jevreje partizane nas srbe I madjare koji su pripadali drugoj stranci.

  • ex chapman

    23.01.2022 22:09
    lazni Novosadjani
    nek vas je stid tih toboz "liberalnih" komentara. i na ovome se vidi ta granica izmedju pravih Novosadjana i pravih dodjosa - bez obzira na etnicko poreklo
    ali vi cete naslediti zemlju sto rece Isus na gori
    a mi cemo svoje kulturno nasledje, svoju pamet i obrazovanje, svoje manire i sve drugo sto je vama strano, a na cemu ste nam uvek zavideli, sve cemo to ugraditi u buducnost nekih drugih drzava i nacija
    a vi samo nastavite da se busate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti