Ko već ima pozitivan test ne mora da čeka u Kovid ambulanti da bi otvorio bolovanje

U Kovid bolnici na Mišeluku popunjena je polovina kapaciteta, a svakog dana dolazi nekoliko desetina novih pacijenata.
Ko već ima pozitivan test ne mora da čeka u Kovid ambulanti da bi otvorio bolovanje
Foto: 021.rs

U bolnici danas leže 324 pacijenta, što je za 21 više nego dan ranije.

Na respiratorima se nalaze 22 obolela od kovida-19, što je jedan više nego prethodnog dana. 

Podsetimo da Klinički centar Vojvodine od početka epidemije, marta 2020. godine, ne saopštava koliko je dnevno primljenih i otpuštenih pacijenata, kao i da li ima preminulih.
 
U kovid centru u okviru ambulante Doma zdravlja na Novom naselju i u nedelju je više od 300 Novosađana testirano pozitivno.
 
Glavni tehničar Doma zdravlja Nenad Vukas za 021.rs kaže da je u protekla 24 sata bilo 795 pregleda, od kojih je 478 osoba antigenski testirano i njih 277 je bilo pozitivno. Obavljena su i 134 PCR testiranja i za njih se čekaju rezultati, a na osnovu višednevne statistike očekuje se da polovina bude pozitivna.
 
Među testiranima je 78 mališana, od kojih je 54 bilo pozitivno, čime se nastavio trend širenja kovida među najmlađima.
 
Vukas za 021 navodi da nema smanjenja pritiska na kovid centar u kojem radi više od 20 ekipa dnevno. U petak je bilo preko 1.000 pregleda, a to što je u subotu bilo 890 i u nedelju 795 pregleda samo je posledica vikenda kada dolazi manje građana.
 
Šta ako ste se već testirali?
 
Prema rečima Vukasa, građani koji već imaju pozitivan antigenski ili PCR test iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine ili neke druge državne ili privatne referentne laboratorije i nemaju nikakve ozbiljnije simptome, a potrebno im je otvaranje bolovanja i izolacije, mogu sve rešiti ostavljanjem dokumenata u kovid ambulanti.
 
Potrebno je da na pultu ostave odštampan test i da napišu svoje podatke, kontakt telefon i datum od kog im treba bolovanje, koje može da ide najviše tri dana unazad. Sutradan treba da dođu do ambulante po potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad.
 
- Kome je potreban pregled to je jedna priča, a ovi koji su pozitivni i nemaju simptome to je druga. Znači ovi drugi treba samo da ostave dokaz, odnosno test, da bi moglo da im se otvori bolovanje - navodi Vukas. 
 
Kada se završi vreme izolacije, koja sada traje sedam dana, ovi pacijenti takođe ne moraju da dolaze do ambulante, nego mogu da zovu telefonom, na brojeve 4879 - 271 ili 4879-282 ili da pišu na imejl prekidizolacije@dzns.rs. Treba da navedu ime i prezime, datum dijagnostikovanja bolesti i opis zdravstvenog stanja u poslednja tri dana, pre završetka izolacije. Po zaključenju izolacije građanima će to biti javljeno telefonom ili mejlom, pa zatim mogu da idu ili da kontaktiraju izabranog lekara kako bi im se zaključilo bolovanje.
  • Klix

    26.01.2022 17:36
    Sasvim druga situacija je
    ...Po selendrama sasvim druga situacija i mogućnost, a nadležna ustanova ili higjenski zavod od nekih daleko, daleko.
  • Nemanja

    25.01.2022 22:22
    @ Mile
    Pa, ja sam išao "samo da se javim doktoru", kad su me i oni najblaži simptomi već skoro prošli, čisto da bih ušao u protokol i dobio 6 meseci u certifikatu i savet kad da roknem treću dozu. Zgubio 4 sata, a to je bilo pre ovog poslednjeg pika. Žali bože vremena koje su medicinski radnici zgubili na mene, i trebalo bi da postoji neki drugi način (privatne laboratorije). Terapiju sam sam sebi odredio - dve pakle Lakija, po’ flajke vodkamina C, Aspirin kad krene da trese i to je to ;)
  • Negativna

    24.01.2022 23:08
    "Sutradan treba da dođu do ambulante po potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad."
    KAKO KAD MORA U IZOLACIJU????
    Majke vam ga....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.