Kad dela govore: Novosadski projekti za naprednjačku reklamu

Srpska napredna stranka predstavila je platformu "Dela govore" za, kako navode, informisanje o napretku Srbije. Deo njihovih dostignuća tiče se i Novog Sada.

"Pomoću naših interaktivnih alata otkrijte dostignuća širom Srbije. Podsetite se gde je Srbija bila nekada, a gde je sada zahvaljujući našem zajedničkom radu", navodi se u opisu sajta

Na interaktivnoj mapi predstavljeno je 416 "dostignuća" od kojih se najveći broj (253) odnosi na investicije. Sledi zdravstvo sa 52 poduhvata SNS-a, pa kultura sa 35, ekologija sa 26, obrazovanje sa 22, infrastruktura - 21 i sport sa sedam uspeha, koje SNS, između ostalog, pripisuje i sebi. 
Kako je vršena selekcija investicija koje su vredne pomena i onih koje su izostavljene nije poznato, ali kada se zagrebe ispod površine ove šarene mape, pojavljuju se brojne nelogičnosti. Neka dela koja bi trebalo da govore, to zapravo ne čine, jer su pre zamisli, nego dela.
 
Šta se kaže o Novom Sadu?
 
Što se tiče Novog Sada, kao jedno od postignuća aktuelne vlasti na interaktivnoj mapi izdvaja se spomenik kralju Petru I Karađorđeviću. Tu je i adaptacija i rekonstrukcija zgrade Galerije Matice srpske, završena 2017. godine. Ističe se i kupovina kuće bana Josipa Jelačića na Petrovaradinu.
 
SNS u postignuća ostvarena "zahvaljujući našem zajedničkom radu" u glavnom gradu Vojvodine ubrajaju i početak izgradnje nove zgrade Instituta "Biosens", kao i izgradnja Naučno-tehnološkog parka i nove Muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom. 
 
Od projekata u zdravstvu izdvajaju dijagnostički centar Kliničkog centra Vojvodine koji će "pokrivati 30.000 kvadratnih metara prostora za hitne slučajeve, 16 operacionih sala i 14 kreveta namenjenih za transplantaciju organa". Gradnja ovih lamela KCV-a počela je krajem 2020. godine, investicija je vredna 28 miliona evra, a završetak se očekuje tek 2025. godine
 
Takođe, na mapi se nalazi i rekonstrukcija Doma zdravlja na Limanu. Tu je i kovid bolnica na Mišeluku, koju su, već sada, nazvali "nova opšta bolnica u Novom Sadu".
 
Na mapi je i rekonstrukcija Instituta za kardiovaskularne bolesti i planirana izgradnja novog objekta u okviru Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Od infrastrukturnih projekata navode se pruga Novi Sad - Beograd, kao i Fruškogorski koridor. Ovi projekti još uvek nisu završeni
 
Od investicija u Novom Sadu naprednjaci se hvale dovođenjem kompanija "Transcom", "Nidec", "Symphony Digital", "Lesnina", "Barry Callebaut", "Lir" i "BMTS Technology". Tu je i "Ravago Chemicals" u Kisaču. Na ovoj interaktivnoj mapi nema informacija o rekonstrukciji Pozorišnog trga, obnovi Žeželjevog mosta.
 
Kao značajno dostignuće u Temerinu izdvajaju "Tim-Cop" doo, kompaniju koja proizvodi opremu za distribuciju električne energije i opremu za upravljanje električnom energijom. Ova firma osnovana je 1992. godine, pa je nejasno kakve veze Srpska napredna stranka ima sa njenim funkcionisanjem u Temerin, osim što je u prethodnoj godini dobila šest tendera za izgradnju javnog osvetljenja, održavanje objekata i slično.
 
Luksuzni hotelski kompleks "Hotel Vrdnička kula" u vlasništvu "Promont grupe" dovoljno je "istaknut" projekat da završi na ovoj listi. Kako se navodi "to je jedna od najvećih turističkih investicija u Srbiji, vredna 28 miliona evra". Deo novca, 2,6 miliona evra, za ovu turističku atrakciju dala je i država, uz obavezu da "Promont" zaposli najmanje 70 novih radnika. U okviru ovog kompleksa su i "Fruške terme" i "Premier Aqua" hotel. Inače, zbog izgradnje zip-lajna za potrebe ovog kompleksa, 2019. godine posečeno je 193 stabla koja su ometala radove. "Promont" je u vlasništvu Milinka Cicmila, koji se 2018. godine pominjao kao moguć kandidat za ministra privrede. 
 
Pola kilometra puta "u planu" predstavljeno kao dostignuće
 
Tako su se, na primer, naprednjaci pohvalili i Sremskim Karlovcima. 
 
Ono što je izdvojeno u ovoj maloj opštini, koja je često opterećena finansijskim problemima, ali i nerazumnim trošenjem zbog kojih je i prethodni predsednik opštine iz redova SNS-a osuđen, jeste plan za rekonstrukciju puteva. 
 
Nije naveden ni kada se planira početak ni kraj rekonstrukcije, već samo da će eventualna realizacija ovog projekta povećati bezbednost saobraćaja u delu naselja Dudara. Kao da to nije dovoljno neobično, najavljena je rekonstrukcija čitavih 580 metara puteva.
Dela govore... u čije ime?
 
Osim interaktivne mape, na sajtu je moguće videti i brošuru "Uradili smo zajedno". Ovaj propagandni uradak započinje uvodom koji govori o Srbiji "na koju ćemo biti ponosni", o izgradnji puteva, napretku privrede i sve više otvorenih radnih mesta. 
 
"Ponosni smo što nijedan naš ostvareni san nije slučajnost ili sreća, već uvek posledica zajedničkog truda, rada i borbe, vere u to da Srbija može i treba da bude prva. U ovoj brošuri je samo deo onoga što smo, oslonjeni na poverenje koje nam ukazujete, uradili za našu zemlju. Nadamo se da ćemo nastaviti da dobijamo vašu podršku i u budućnosti da bismo uradili još više za vas i za svu našu decu", piše u uvodnom obraćanju Aleksandra Vučića, koji nije potpisan kao predsednik SNS, već kao predsednik Srbije. 
 
Šarene strane prati tekst o najbrže rastućoj privredi u Jugoistočnoj Evropi, nezaposlenosti na istorijskom minimumu, udvostručenoj prosečnoj zaradi, investicijama, međunarodnom ugledu, infrastrukturi, ulaganju u zdravstvo i finansijskoj podršci za vreme pandemije.
 
Veliki odeljak stranačkog "magazina" posvećen je i zaštiti životne sredine u kojoj su, tvrde, postignuti zavidni rezultati, među kojima se ističe pošumljavanje i ozelenjavanje javnih površina. Naprednjaci pišu i o očuvanju tradicije, kulture i ćirilice, ali i o ulaganju u vojsku i policiju, a kako navode i "BIA je sve jača". 
 
Zanimljivo je i da su u ono što je ostvareno "zahvaljujući našem zajedničkom radu" ubrojali i medalje sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju. Računica je jasna, pa se na novoj platformi naprednjaka navodi kako "srpski sportisti danas osvajaju za 265 odsto više medalja godišnje nego što je to bio slučaj u periodu od 2000. do 2013. godine".
  • Carls Tejlor

    25.01.2022 13:01
    SNS je bolest a na nama je da odstranimo taj nakaradni tumor za sva vremena.
  • aga

    25.01.2022 12:24
    evo
    smem da se kladim da je Vučko za 7-8 godina promenio na bolje Srbiju , nego bivši režim za 100 , i sad vidite koga ćete birati ! živela Srbija !
  • xx

    25.01.2022 03:24
    Opozicija obecava filozofiju i to onu kvalitetnu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti