Raste broj zaraženih zaposlenih i dece u novosadskim vrtićima, pojedine grupe mališana se spajaju

U Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" primetan je trend povećanja broja zaraženih, kako zaposlenih, tako i dece, saznaje 021.rs.
Raste broj zaraženih zaposlenih i dece u novosadskim vrtićima, pojedine grupe mališana se spajaju
Foto: 021.rs

Kako za naš portal kažu u ovoj ustanovi, zaraženih zaposlenih svih profila je 180 i taj broj je promenljiv.

U "Radosnom detinjstvu" je zaposleno 2.604 radnika.

"Broj zaražene dece je višestruko manji, ali kao i svaka infektivna respiratorna bolest, ima trend porasta", objašnjavaju. 
 
U ponedeljak, 24. januara u vrtićima PU bilo je prisutno 6.273 mališana, a odjavilo se 1.367.
 
"Ne treba zanemariti i broj bolesnih roditelja", kažu za 021.rs u "Radosnom detinjstvu".
 
Navode da roditeljima redovno upućuju poruke sa stanjem zaraženih na nivou svakog vrtića i da roditeljima koji su bolesni javljaju da svoju decu ne dovode za vreme svog karantina.
 
"Ovom prilikom zahvalujemo se roditeljima koji ozbiljno shvataju naše informacije i ponovo upućujemo svima apel da, ako imaju alternativna rešenja, povuku na jedan period decu iz kolektiva, odnosno da ih povuku dok traje špic zaraze", apeluju iz PU "Radosno detinjstvo".
 
S obzirom na izazovnu epidemiološku situaciju, funkcionisanje vrtića rešava se uzimanjem zamena za zaposlene. Međutim, objašnjavaju da je i to teško, budući da su i mnogi vaspitači koji se pozivaju na zamenu zaraženi.
 
"Raspoređujemo svoje kolege u grupe gde nam je potrebna pomoć, a negde gde je broj dece manji spojili smo grupe. Ako se nastavi veće zaražavanje, tu meru ćemo morati da primenimo u više grupa i vrtića", najavljuju.
 
Ističu da se redovno dezinfikuju prostor i didaktička sredstva u vrtićima, kao i da se svakodnevno kontroliše temperatura svih zaposlenih.
 
"U slučaju da se zaposleni oseća loše, odmah odlazi kući. Nosimo zaštitne maske, što važi i za roditelje pri dovođenju i odvođenju dece. U stalnom smo kontaktu sa kriznim štabom i ponašamo se po njihovim preporukama. Naša ustanova poštuje sve mere za sve vreme pandemije, bez prestanka", ističu u "Radosnom detinjstvu".
 
Česte su i kontrole sanitarne inspekcije.
 
Podsetimo, situacija sa koronavirusom u Novom Sadu se ocenjuje kao vanredna. Poslednje informacije od ponedeljka, 24. januara su da je u toku 24 sata bilo 795 pregleda, od kojih je 478 osoba antigenski testirano i njih 277 je bilo pozitivno. Obavljena su i 134 PCR testiranja i za njih se čekaju rezultati, a na osnovu višednevne statistike očekuje se da polovina bude pozitivna.
 
Među testiranima je 78 mališana, od kojih je 54 bilo pozitivno, čime se nastavio trend širenja kovida među najmlađima.
  • Opste

    27.01.2022 16:54
    Ludilo
    SVE dok se vrtic ne placa I roditelji mogu da se izivljavaju jer se cuva socijalni mir-reda I postovanja nece biti
  • Vrtic

    25.01.2022 16:09
    Kolateralna steta
    Koga jos briga sto se vaspitaci zarazavaju i zarazu prenose u svoje porodice.Svi mogu da dovedu decu u vrtic i vaspitac nema pravo da vrati dete ni akou curi nos i non stop kaslje.E zato nam je i tako .Doltori samo izdaju potvrde da su zdravi i oni odmah sutradan ponovo takvi u vrtic.
  • V

    25.01.2022 15:17
    Sve bi bilo mnogo lakse, da svuda zaposleni nose maske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.