Strazbur naložio Srbiji da obešteti slepe šahiste iz Novog Sada

Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu slepih šahista - Negovanović i drugi protiv Srbije, da ih je naša država diskriminisala po pitanju beneficija i nagrada koje imaju drugi sportisti.
Strazbur naložio Srbiji da obešteti slepe šahiste iz Novog Sada
Foto: Pixabay
Srbiji je naloženo da im isplati po 4.500 evra na ime nematerijalne štete.
Što se tiče materijalne štete, sud je konstatovao da je njima trebalo da se isplate nastale i sve buduće finansijske beneficije i/ili nagrade na koje bi imali pravo da su medalje osvojili na šahovskoj olimpijadi za šahiste koji vide.
Prema odluci koju je danas objavio sud u Strazburu, Srbija je odlukom sedmočlanog sudskog veća, glasovima 5:2, povredila pravo na zabranu diskriminacije iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.
 
Četvorica slepih šahista in Novog Sada Branko Negovanović, Sretko Avram, Živa Markov i Dragoljub Baretić tužili su državu nakon što je Ustavni sud Srbije 2015. godine odbio njihovu žalbu, utvrđujući da nije bilo diskriminacije jer njihove medalje nisu osvojene na takmičenjima navedenim u Priznanju za sportska dostignuća i Uredbi o nagradama.
 
Oni su tužili državu zbog diskriminacije nad slepim šahistima, jer su osvajali medalje na velikim međunarodnim takmičenjima, posebno na Olimpijadi šahista za slepe.
 
Za razliku od drugih srpskih sportista sa invaliditetom i vodećih šahista koji su postigli iste ili slične sportske rezultate, podnosiocima predstavke su uskraćene određene novčane beneficije i nagrade za dostignuća, kao i formalno priznanje kroz počasnu diplomu, što je sve imalo negativan uticaj na njihovu reputaciju.
 
Evropski sud je utvrdio da, iako je bilo legitimno da se srpske vlasti usredsrede na najviša sportska dostignuća i najvažnija takmičenja u svom sistemu nagrađivanja, ne postoji objektivno i razumno opravdanje da se podnosioci predstavke tretiraju drugačije na osnovu njihovog invaliditeta, navodi se u saopštenju suda.
  • 22

    29.01.2022 22:55
    predsedniče, evo jedan očinski savet: nosi tu tvoju populacionu politiku tamo gde joj je jedino i mesto – pravo u pi+ku lepu materinu..
  • mile

    27.01.2022 07:39
    Molio bi vlast da sada imenom i prezimenom tog kadrovika sto je hteo da otudji pare prozovu!!!!Nema to nikakve veze sto je crnogorac,naprednjak,dodjos,itd.....Sramota!!!!!Ljudima dati ono sto im pripada a te lopove smeniti i zabraniti rad u sportskoj oblasti.
  • Sima

    26.01.2022 09:41
    Zato ima para za Cecu,Lukasa i ostale narkomane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti