Srbija se zadužuje još 608 miliona dolara za Fruškogorski koridor

Vlada Srbije planira da se zaduži 608,3 miliona dolara kod kineske Export-import banke za izgradnju Fruškogorskog koridora, odnosno brzu saobraćajnicu Novi Sad - Ruma.
Srbija se zadužuje još 608 miliona dolara za Fruškogorski koridor
Foto: 021.rs
Vlada je uputila u skupštinsku proceduru Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu kredita za povlašćenog kupca za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor) između Vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija, kao zajamoprimca i Kineske Export-import banke kao zajamodavca, piše Nova ekonomija.
U oktobru 2020. godine potpisan je Komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor) između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" , "Koridora Srbije" i "China Road and Bridge Corporation".
Komercijalnim ugovorom je predviđeno da će Srbija kreditna sredstva iskoristiti za pokriće 85 odsto vrednosti projekta, dok će ostatak od 15 odsto obezbediti iz budžeta. 
 
Ugovorena cena za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova i isporuku dobara prema Komercijalnom ugovoru iznosi 715,7 miliona američkih dolara. 
 
Zakonom o budžetu za 2020. godinu odobreno je zaduživanje Srbije kod kineskih banaka u iznosu do 608.385.000 američkih dolara. 
 
Zakonom o budžetu za 2021. godinu iznos zaduženja za navedeni projekat je povećan na 610 miliona američkih dolara, dok je istim članom Zakona o budžetu za 2022. godinu taj iznos preciziran i iznosi 608.384.610 američkih dolara.
 
Pod kojim uslovima se zadužuje Srbija?
 
Rok dospeća kredita je 20 godina, uključujući i period početka od pet godina. Period otplate glavnice je 15 godina u 30 polugodišnjih rata koje dospevaju 15. maja i 15. novembra svake godine. 
 
Kamatna stopa je fiksna i iznosi tri odsto godišnje.
 
Troškove obrade kredita (po stopi od 0,5 odsto na ukupan iznos) Vlada će platiti jednokratno, u iznosu od 3,04 miliona dolara, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog ugovora. 
 
Period raspoloživosti kredita je pet godina, uz mogućnost produžetka. 
 
Izgradnja Fruškogorskog koridora je od posebnog značaja za razvoj transportnog sistema Srbije i doprineće unapređenju efikasnosti i ekonomskih koristi u sektoru saobraćaja, smanjenju posledica teretnog saobraćaja i nepovoljnih uticaja na okolinu, rasterećenju drugih putnih pravaca, bržem protoku saobraćaja, navodi se u obrazloženju. 
 
Predmetna trasa se na početku vezuje na postojeći državni put Novi Sad - Zrenjanin - granica Rumunije, a na kraju na planirani državni Ruma - Šabac - Loznica, povezujući tako Vojvodinu sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno veoma važne administrativne i regionalne centre kao što su: Novi Sad, Ruma, Šabac i Loznica, a posredno i Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Rumunijom.
  • Dex

    06.02.2022 08:02
    Racunica
    Stvar je vrlo prosta, uzmes od kineza kredit od 600mil za put koji realno kosta 200. Ostane ti 400 koje mozes da trosis kako zelis i pokazujes da sve u zemlji cveta. A ko ce to da vraca, nema veze
  • Stanoja

    02.02.2022 23:25
    Protiv
    Ja neznam zasto se gradi put do Rume ja od Rume nista dobro nisam doziveo zena mi pobegla sa propalitetom sto u Rumi ima kiosk ja sam protiv.
  • Voja

    02.02.2022 11:59
    Trijade
    Sve što ovde rade Kinezi je po komercijalnim uslovima i moglo se dobiti sa bilo koje strane.Krediti su nepovoljni i izraženi u USD.Zašto nam izdaju kredite u USD ako toliko traže nezavisnost od SAD valute.Klasični prevaranti iz Azije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.