Novi Sad slavi 274. rođendan

Novi Sad danas slavi svoj Dan u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je od carice Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada.
Novi Sad slavi 274. rođendan
Foto: 021.rs

Svoju slobodu od feudalnih okova vojvođanska prestonica je platila sa 80.000 rajnskih forinti, mada će u narednih 274 godine građani proliti more krvi boreći se više puta za slobodu.

Ta prva sloboda je izvojevana dok je u gradu bilo oko 3.000 stanovnika, od kojih je polovina bila srpskog porekla, dok su drugu činile druge nacije, pre svega Nemci.  

Ideja da tadašnji Petrovaradinski šanac, što je bio u najvećoj meri ono što danas zovemo Almaški kraj i deo današnjeg centra grada, nastala je nekoliko godina ranije i poklopila se sa administrativnom podelom carstva. U to vreme blagajna carevine je bila prazna zbog ratova za austrijsko nasleđe i dvor je video način da u davanju statusa naselja dođe do dodatnih prekopotrebnih prihoda. 
 
 
Prva strana originalne molbe
 
Krajem 1747. godine u Beč molbu za dobijanje statusa odneli su ugledni građani David Racković, Tomas Anderle, Stojić Bogdanović i drugi, a već posle nekoliko nedelja stiže povelja sa potpisom carice Marije Terezije. Mada su građani dali 80.000 forinti, zbog drugih troškova i kamata, na kraju će ta suma dostići 96.000 forinti i tek kroz nekoliko decenija će novosadske vlasti uspeti da otplate dug. 
 
Ranije je za 021.rs novosadski hroničar Zoran Knežev ispričao da je ta suma bila dovoljna za oko 20.000 tona žita, što bi prema prema gruboj računici značilo da je Novi Sad slobodu platio sa više od tri miliona današnjih evra. Znajući da je sadašnji budžet grada oko 300 miliona evra, to ne zvuči puno, a može se reći i da je Novi Sad slobodu platio vrednošću gradnje jednog vrtića od oko 200 do 300 mesta.
 
  
 
Srpska verzija povelje (kopija)
 
Sa statusom Slobodne kraljevske varoši Novi Sad je dobio pravo na sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast, kao i na samostalno ubiranje poreza, što je daleko više vlasti nego što danas ima lokalna samouprava.
 
U povelji koju je potpisala carica Novi Sad je dobio današnje ime (uz latinsko Neoplanta, nemačko Neusatz i mađarsko Újvidék). Prvobitna imena Novog Sada bila su Racka varoš, Rački grad (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz).
 
U samoj povelji piše:
 
"Mi, Marija Terezija, Božjom milošću carica rimska a kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Rame, Srbije, Galicije, Lodomerije itd. itd. dajemo glasom ovoga pismena na znanje svakome, koga se tiče,.. da taj toliko puta spominjani naš Petrovaradinski kameralni grad, koji leži na drugoj strani Dunava u bačkoj županiji na zemljištu Sajlovo, silom naše kraljevske moći i ugleda iz ranije navedenih razloga, učinimo svojim slobodnim kraljevskim gradom i da ga uvrstimo, primimo i upišemo u broj, krug i red ostalih naših slobodnih kraljevskih gradova naše kraljevine Ugarske tako i naših naslednih zemalja, ukidajući mu dosadašnje ime Petrovaradinski Šanac, nađosmo za dobro da se ubuduće zove i da mu naslov bude Neoplanta, mađarski Uj-Videgh, nemački pak Ney-Satz, srpski Novi Sad i bugarski Mlada Loza."
 
  
 
Deo elibertacione diplome sa grbom Grada
 
Kažimo i da sudbina originalne elibertacione diplome, tj. dokumenta o statusu Slobodnog kraljevskog grada koji je potpisala Marija Terezija nije poznata. Novi Sad ne poseduje ovaj dokument, samo kopije i prepise, jer je original nestao iz Gradske kuće u oktobru 1944. godine, i do danas nije utvrđeno da li je uništen ili je završio u nekoj privatnoj kolekciji. Kako smatraju istoričari i arhivatori, možda bi najbolje bilo da je završio u nekoj privatnoj zbirci, jer tako postoji šansa da je jednog dana sadašnji vlasnik vrati Novom Sadu ili ponudi Gradu da je otkupi.
 
Dodajmo još i podatak da je 1. februar proglašen 1997. godine za Dan grada Novog Sada i slavi se od 1998. godine, a građanima zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika dodeljuje se Februarska nagrada. Prvi dobitnik je bio Đorđe Balašević, dok je ove godine dobitnik Februarske nagrade kompozitor Stevan Divjaković. 
 
Ove godine, zbog epidemiološke situacije, biće skromnija Svečana akademija sa manje zvanica i održaće se od 12 časova u Gradskoj kući umesto u Srpskom narodnom pozorištu. U okviru programa, nastupiće orkestar "Kamerata Novi Sad", a prisutni će biti u prilici da pored filma o Stevanu Divjakoviću, pogledaju i nekoliko snimaka o Novom Sadu.
Ovaj 274. rođendan Novi Sad dočekuje kao Evropska prestonica kulture, tako da je u okviru ove manifestacije, kao i obeležavanja Dana grada organizovana izložba "Tamo gde seoba završava - od rimske Panonije do današnje Vojvodine" u Muzeju Vojvodine, kao i  "Akcenti - Novi Sad" u organizaciji Muzeja Grada Novog Sada na posebno sagrađenom mestu u ulici Žarka Vasiljevića.
 
Takođe, kao i svake godine, u Novom Sadu je besplatno parkiranje, gradski prevoz, odlazak na bazene, klizalište i na događaje u kulturnim ustanovama. Takođe, Gradska biblioteka danas je omogućila popust od 50 odsto na upis novih članova.
  • Novosađanin

    01.02.2022 17:51
    Srećan rođendan
    Srećan rođendan moj mili grade!
    Želim ti da oslobodiš okova gneva i besa one koji koriste jednu ovako lepu vest za širenje negativne energije u komentarima.
  • @Mare

    01.02.2022 13:22
    "01.02.2022 • 11:03
    Hahah
    @Čestitke
    Da se oslobodi od čega? Srba? 86 procenata Srba živi u Vojvodini, tako i u Novom Sadu, tako da se ostali mogu pokriti ušima."

    Od brojača krvnih zrnaca kao što ste vi.
  • @Mare

    01.02.2022 12:08
    Vi ili vi pod nekim drugim nadimkom u komentarima često poturare sledeću totalnu laž:

    "86 procenata Srba živi u Vojvodini,"

    Pogledajte bolje procenat Srba u Vojvodini sa važećeg Popisa - nije ni 70%.

    Nije toliko bitno, ali je bitno ne koristiti komentare i slobodu govora na 021 za širenje laži.

    Novi Sade, glavni grade, čekamo tvoje konačno oslobođenje, a broj Srba sa tim nema veze. Okupacija je ovaj put iznutra i oslobođenje je u interesu Srba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.