Usvojen novi pravilnik o korišćenju parking mesta za osobe sa invaliditetom

Gradsko veće je donelo novi Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za korišćenje parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom kojim se nisu promenili dosadašnji uslovi.
Usvojen novi pravilnik o korišćenju parking mesta za osobe sa invaliditetom
Foto: 021.rs

U Gradskoj upravi za 021.rs navode da je ovo novi dokument kojim se reguliše ova oblast i da je njegovo donošenje uslovljeno usaglašavanjem sa izmenama Odluke o javnim parkiralištima, jer je prošle godine propisano da Pravilnik donosi Gradsko veće.

-  Gradsko veće donosi akt kojim se bliže uređuju uslovi, način i postupak za korišćenje parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom i na osnovu tog akta Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu donosi rešenje o ispunjenosti uslova za izdavanje parking-nalepnice. U pravilniku su taksativno navedeni dokazi koji se podnose uz zahtev, u zavisnosti od toga da li zahtev podnosi osoba sa invaliditetom ili član zajedničkog domaćinstva osobe sa invaliditetom i propisana je procedura rešavanja po zahtevu, pri čemu se ni krug lica ni uslovi za ostvarivanje prava na korišćenje parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom nisu menjali - navode za 021.rs iz Gradske kuće. 

Iz Uprave su podsetili da u Novom Sadu parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom mogu da koriste osobe kojima su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom najmanje 70%, oboleli od distrofije, paraplegije, kvadriplegije, cerebralne paralize i multiple skleroze, osobe koje imaju oštećenje vida najmanje 90%, ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti i osobe na dijalizi.
 
Pravilnikom je propisano da pravo na korišćenje ovih parking mesta podnosilac zahteva može da ostvari pod uslovima da ima prebivalište na teritoriji grada, da je vlasnik ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu ili na osnovu punomoći i da je vozilo registrovano na osobu sa invaliditetom ili na člana zajedničkog domaćinstva. 
 
Predviđeno je da se zahtev podnosi Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, Novi Sad, Trg slobode 1, putem portala eUprave ili putem elektronske pošte pisarnica@uprava.novisad.rs i propisano je koji se dokazi prilažu uz zahtev, u zavisnosti od toga da li zahtev podnosi osoba sa invaliditetom ili član zajedničkog domaćinstva. 
 
Pravilnikom je, takođe, propisano da posebno obeležena parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom mogu da koriste i ustanove, organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom, za jedno vozilo, u kom slučaju se uz zahtev za korišćenje parking mesta prilaže:
- kopija rešenja o osnivanju odnosno registraciji ustanove, organizacije ili udruženja
- fotokopija saobraćajne dozvole ili ugovora o lizingu, odnosno punomoć.
 
Po zahtevu za ostvarivanje prava na korišćenje parking mesta Uprava za socijalnu i dečiju zaštitu rešava u roku od osam dana od dana prijema urednog zahteva sa dokumentacijom. 
 
U Gradskoj upravi navode da je u cilju pojednostavljenja procedure dobijanja parking nalepnice, novim pravilnikom uređeno da Uprava primerak rešenja kojim se priznaje pravo na korišćenje parking mesta dostavlja JKP "Parking servis", koje korisniku izdaje nalepnicu za označavanje vozila osobe sa invaliditetom, odnosno člana zajedničkog domaćinstva. Parking nalepnica se, zajedno sa primerkom rešenja, može preuzeti u prostorijama Parking servisa ili se dostavlja poštom, ukoliko se prilikom podnošenja zahteva lice tako opredelilo.
 
Pravilnikom je propisano da se zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje parking mesta za tekuću godinu podnosi najkasnije do 31. marta tekuće godine, a kako navode u Gradu, prema informaciji dobijenoj od Parking servisa, važnost parking kartica izdatih u prethodnoj godini produžena je do 15. aprila 2022. godine.
  • dusica garasanin

    06.12.2022 15:19
    Invalidno lice
    Van pameti je ocekivati da osoba koja je vlasnik auta i koja vozi invalida zivi na istoj adresi!
    To samo u ovoj zemlji moze neko da smisli.
    Moja majka i tetka od 90 i 92 zive zajedno, nikada nisu vozile, majka je invalid sa 85% invalidnosti.
    Ja ,kao cerka, sa porodicom naravno ne zivim na istoj adresi. Sto je inace cesto slucaj.
    Krajnje je glupo smisljeno da bih ja sad ili trebala da prodam auto majci, ili da se odjavim iz svog stana i prijavim kod nje!!

    Uzas. Ali u 'Nacionalnom Parku Srbija" je za ocekivati.
    Sto povrsnije napisan neki zakon to bolje.
  • Miroslav Mihajlov

    04.08.2022 09:41
    Parking
    iImam Tetraplegiju i multiplekslerozu i ne mogu da dobijem nalepnicu!!!A mesta za invalide u Novom Sadu koriste oni koji to nisu!!!!! Sramota za grad "evropske kulture"
  • Patriota

    19.05.2022 16:05
    Parking
    Kako ja kao građanin mogu proveriti da li vozilo pripada osobi sa invaliditetom ili članom domaćinstva osobe sa invaliditetom? U komšiluku je bilo jedno vozilo sa nalepnicom za invalide sve dok se nisu obeležila parking mesta za invalide. Kako se pojaviše parking mesta za invalide tako se namnožiše i vozila sa nalepnicama. Sada i ono vozilo koje je sa pravom obeleženo nalepnicom nema mesta za paking jer su ga uzurpirali oni k'o bajagi invalidi. Kako rešiti ovo pitanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.