FOTO: Gnezda uništena u orezivanju drveća u Futoškoj ulici, aktivisti apeluju da seča prestane

Ekološki front Novog Sada upozorio je da su i pored njihovog apela uništena gnezda kolonije gačaca u Futoškoj ulici.

Seču su obavili radnici Gradskog zelenila, a aktivisti su fotografije objavili na Fejsbuku dodajući da i dalje apeluju da se zaustavi bespotrebno orezivanje mladih platana. 

"Uprkos apelu da se zaustavi bespotrebno orezivanje mladih platana na kojima se nalazi kolonija gačaca (Corvus frugilegus) na uglu Futoške ulice i Bulevara Evrope, radovi su nastavljeni, a deo gnezda već uništen. Na ovaj način ptice će morati da se presele negde drugde nakon tri godine gnežđenja i moguće preseliti na neki parking ili pored stambenih objekata gde će smetati stanovnicima. Bespotrebno, štetno i nezakonito, a o našem trošku!", navodi Ekološki front.

Aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban kaže za 021.rs da je uništeno desetak gnezda i da je u delu Futoškog puta ka Vršačkoj ulici ostalo još oko 40 gnezda i pitanje je da li će ona opstati. Prema njegovim rečima, čini se da su nadležni potpuno ignorisali apel da se ne potkresuju grane, mada su u nekim ranijim slučajevima iz Grada zaustavljali radove.
 
"Ovakvim velikim orezivanjem drveće se zapravo skraćuje njihov životni vek jer se otvara mogućnost zaražavanja gljivama i biljnim virusima, što znači da će vrlo brzo morati da se seče celo stablo kada im propadne ovaj postupak podmlađivanja", kaže Šćiban. 
 
On dodaje i da se ovakvim načinom sečenja ugrožava dalji opstanak drveća i da ćemo već kroz godinu ili dve moći da vidimo osušena stabla. 
 
Podsetimo da su gradske vlasti u ponedeljak najavile da će potkresati grane platana i da će, ako je potrebno, ukloniti pojedina nebezbedna stabla iz Futoške ulice, ali nije precizirano o koliko broju se radi. 
 
 
U saopštenju Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije navedeno je da se ovo čini na osnovu smernica i preporuka Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu i Saveta za ozelenjavanje grada, a radi "bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, stabilnosti stabala i produžavanja životnog veka platana".
 
Podsetimo, mesecima unazad traje rekonstrukcija biciklističkih i pešačkih staza, kao i parking mesta na Futoškom putu i u Futoškoj ulici. Prilikom započinjanja radova, nadležni su za 021.rs poručili da nijedno stablo platana neće biti posečeno.
  • Lily

    01.02.2022 18:16
    Stručnjaci
    Kakva stručna vlast, takvi i stručnjaci u Zelenilu. Dobro je pa nisu postavili plastično drveće iz kineske prodavnice.
  • Enkolog

    01.02.2022 18:13
    Zašto eko četnici ćute o ovome događaju i hoće li u subotu blokirati grad zbog istog?
  • Misa

    01.02.2022 16:22
    Botovi
    Ovo je vec postalo nenormalno koliko je samo botova na ovim stranicama.
    Oni su olicenje danasnje stvarnosti jel ne mogu da razmisljaju svojim glavama.
    Npr. grad/SNS unistva floru i faunu i onda se neko pobuni protiv toga, oni odmah napadaju i ismevaju jel boze moj partija i predsednik se mora braniti cak iako su samo vrapci u pitanju.
    Da parafraziram Charles Maurras “ partija iznad svega”.
    Srbijo medju sljivama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti