Nikad više zaražene dece na lečenju u Novom Sadu, nagli skok zbog početka škole

Omikron je sa mladih prešao na stare, a uporedo raste i broj zaražene dece, pa čak i mališana koji imaju komplikacije.
Nikad više zaražene dece na lečenju u Novom Sadu, nagli skok zbog početka škole
Foto: Pixabay
Lekari kažu da imaju porast hospitalizovanih mališana u odnosu na pre mesec dana, da prednjače najmlađa deca, a da se sad očekuju i školarci.
Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis kaže za Novosti da u Institu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine (Dečija bolnica) u Novom Sadu ima dece više nego ikada. On je rekao da je prve nedelje, kako su školarci Vojvodine krenuli u školu, skok zaražene dece iznosio 20 odsto.
"Mogu odgovorno da kažem za moj Institut da ima pacijenata od kovida više nego ikada bolnički lečenih, a i na Odeljenju intenzivne nege, takođe, imamo obolele dece sa kovidom. Do prošle nedelje su dominirali mlađi od četiri godine, i to se slagalo sa nekom svetskom statistikom. Posle njih, bilo je dece od 15, pa naviše, a najbolji su bili između 10 i 12, 13 godina. Njih je bilo najmanje", navodi prof. dr Konstantinidis.
 
On je mišljenja da je sa merama koje imamo nemoguće izbeći infekciju omikronom.
 
"Potpuno je besmisleno kada dve i po godine ne idu u školu kako treba, ne prolongirati i dve nedelje da ne napravimo taj pik i ne opteretimo sistem zdravstvene zaštite i škole, ne zarazimo nastavnike. Ne bar odjednom", rekao je prof. Konstantinidis komentarišući odluku Tima za škole koji od ove nedelje nije svu decu prebacio na onlajn nastavu, a što je bio stav Udruženja pedijatara, ali i lekara Kriznog štaba.
 
Profesor Predrag Minić, sa Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, kaže za Telegraf.rs da imaju daleko više hospitalizovane dece nego što je bilo pre više mesec dana. Na sreću, nijedno dete nije životno ugroženo.
 
"Imamo skoro 20-ak bolesnika u našem hladnom kovidu i imamo dva bolesnika na intenzivnoj nezi. Na sreću, niko od njih nije preterano ozbiljno bolestan, ali ih ima. Vidim da i u KBC 'Dragiša Mišović' ima 40. Dakle, ima daleko više hospitalizovane dece nego što je bilo pre više od mesec dana. Primaju se sada i sasvim mala deca koja se inficiraju u kućnim uslovima, ali zaista, niko od njih nije ozbiljno bolestan. Izuzev jednog novorođenčeta koje nije na respiratoru. Ono je ozbiljnije bolesno, ali biće dobro", kaže prof. Minić.
 
Prema njegovim rečima, dominiraju mala deca od prvih nekoliko meseci i adolescenti, dok je srednji uzrast manje zastupljen. Izražava bojazan da će sada početi da raste i broj školske dece.
 
"Sve u svemu, važno je da niko nije ozbiljno bolestan. Porast imamo, 3,5 odsto od ukupnog broja pozitivnih je hospitalizovano. Mislim na sve uzrasne grupe, i decu i mlade i stare. To je porast i to je granica kojoj se ne radujemo a vidimo da raste i broj umrlih i broj hospitalizovanih i broj testiranih", kaže prof. Minić.
 
On kaže da je jako teško doneti odluku da li škole da pređu na onlajn nastavu.
 
"Englezi su prvo vratili školu jer su u riziku da imaju dve neškolovane generacije dece. To je opasno za društvo na duži rok, ali tu nema pametnog rešenja", mišljenja je prof. Minić.
 
Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj kaže da je situacija kod njih ista kao što je bila krajem prethodne nedelje.
 
"U kovidu imamo šestoro dece. Nema beba i nema dece na respiratoru, ali imamo neku koja su na kiseoniku ali su, u principu, stabilna. Imamo dosta pregleda. Noću ima febrilnih stanja oko 30, 40 odsto od svih, ali nisu svi kovid. Ima i drugih virusa", navela je za Novosti dr Rsovac.
 
Da je situacija ozbiljna, jasno govori podatak da je u Domu zdravlja Palilula pozitivno oko 90 odsto testirane dece. Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula kaže da zbog omikrona imaju i do 400 pregleda dnevno.
 
"Sreća je da je klinička slika laka, da se radi o simptomoma prehlade. Deca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, praćeno je temperaturom. Neka deca kašlju malo nadražajno, ali za tri do četiri dana deca budu dobro",  navodi Jovanovićeva.
  • Nina

    03.02.2022 22:57
    Niko ne spominje nastavni kadar. Nema ko da radi ni po zabavistima (koja su sada ionako polu prazna jer su deca bolesna) a nece niko ni da ide na zamenu u skolu na 2 nedelje, ne treba mu da se razboli. Nece ni studenti da idu na zamenu. Pricalo se o ovom scenariju kada je krenula skola ali ne, cekalo se da bude ocigledno da nema ko ni da ide u skolu ni da radi. Lekare da ni ne pominjem!
  • Bizon doktor

    03.02.2022 18:22
    Ok što je blagi oblik ali ne mora dete da mi se razboli!!!I ne mora da ima srčane probleme,ne mora da ima problema sa plućima,ne mora da ima viši pritisak,ne mora da ima rizik od tromba...ali...roditelji su veći lekari od nas.
  • Mira

    03.02.2022 16:36
    Mama
    Deca od korone hvala bogu nisu životna ugrožena, ali razumem zašto hoćete decu da vakcinišete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti