Maltezerka Mila inspirisala novosadski startap - pogledajte aplikaciju za vlasnike kućnih ljubimaca

Novosadski Pet Travel Advisor kroz startap akcelerator Univerzum, koji su pokrenuli kompanija Mozzart i Univerzitet u Beogradu, nastavlja da razvija inovativnu platformu.

Ljubav prema psima nas inspiriše, povod je za mnoga umetnička dela, ali i za biznis. Spontano i verovatno kako najbolje ideje i nastaju - uvidevši prvo problem, kroz direktno i lično iskustvo, Andrea Mladin iz Novog Sada je pre tri godine pokrenula startap Pet Travel Advisor (PTA). Njena preduzetnička priča počinje nekoliko godina ranije, kada je na poklon dobila maltezerku Milu koja joj je postala najbolji prijatelj i deo porodice, kao što to uglavnom i biva sa ljudima i psima. 

"Zbog svoje vrcave i slatke prirode, Mila me je prvo inspirisala na proizvodnju unikatne odeće. Na taj način sam ostvarila puno kontakata unutar pet industrije i stekla prijatelje na raznim mestima", kaže na početku razgovora naša sagovornica.
 
Andrea je, između ostalo, velika ljubiteljka putovanja, a na njih uvek ide zajedno sa svojm psom.
 
"Nisam želela da je ostavljam, pronalazila sam načine da smo zajedno. Posetivši više od 15 država, putujući svim prevoznim sredstvima i kroz mnogo susreta sa sličnima nama, postalo je jasno koliko je teško naći pet-friendly lokacije i planirati unapred ugodan boravak, zajedno sa ljubimcem", objašnjava Andrea, koju je ovo i inspirisalo da 2019. pokrene svoj startap. 
PTA zapravo predstavlja mapu sa označenim lokacijama koje možete posetiti zajedno sa ljubimcem, kao i pravila posete kao najvažniji opisni elemenat svakog standardizovanog objekta.
 
"Analizirali smo tržište i potrebe zajedno sa Kinološkom akademijom, profesorima sa TIMS Fakulteta za turizam i sport, Udruženjem ugostitelja, Turističkom organizacijom i Privrednom komorom Vojvodine. Održali smo nekoliko radionica na temu pet-friendly turizma i kreirali smo prvi online portal sa ciljem da na jednom mestu objedinimo sve informacije potrebne vlasnicima ljubimaca kada je u pitanju kretanje sa njima van doma. U toku prethodnih  godina, platforma je okupila više od 400 objekata i imamo preko 20.000 pratilaca", kaže kreatorka Pet Travel Advisora.
 
 
Projekat je prvi put predstavljen na skupu u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, nakon čega je dobio priznanje od Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj kao jedan od najuspešnijih startapa u 2019. godini. Takođe, predstavljen je i u okviru raznih skupova koji afirmišu žensko preduzetništvo poput "Žene na štiklama", "Space4Women"… Aplikacija za vlasnike kućnih ljubimaca podršku tokom razvoja je dobila i od Gradske uprave za privredu Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za turizam i privredu.
 
Portencijal su prepoznali i u startap akcelerator Univerzum, koji su pokrenuli kompanija Mozzart i Univerzitet u Beogradu, te su Pet Travel Advisor uvrstili među osam startapova kojima su pružili finansijsku i mentorsku podršku.
 
"Jako cenimo poverenje koje nam je ukazano i potrudićemo se da ga opravdamo na pravi način. Mislim da je suštinski interes da od ove saradnje napravimo dugoročno partnerstvo na koje smo obostrano ponosni. Finansijska sredstva su uvek važna, pogotovo u razvojnoj fazi dok još nemate generisan povrat investicije i monetarizaciju, ali ono što je još značajnije, odnosi se na mogućnost da učimo od mentora. Za mene je to neprocenjiv doprinos ovakvih programa. Očekujem da u narednih par meseci Pet Travel Advisor postane vidljiviji korisnicima, da zajedničkom snagom doprinesemo rastu brojeva, kako ponude tako i potražnje na samom portalu, i da samim tim ostvarimo održivost aplikacije na duže staze. Globalizacija je krajnji cilj, ali i naše putovanje od 1.000 milja kreće prvim korakom", dodaje Andrea.
 
Ona glavni adut svog startapa vidi u tome što je on rešenje koje traži više od 200 miliona vlasnika ljubimaca na svetu, koji žive u urbanim naseljima i putuju sa ljubimcem.
 
"Njima želimo da ponudimo jednistveno mesto na kojem će naći potrebne informacije za planiranje putovanja i svog kretanja u pratnji svog psa, bez neprijatnosti i nepoznanica koje nas danas prate na svakom koraku. Takođe, u saradnji sa Kinološkom akademijom, osmišljamo i obuke koje će omogućiti još bolju socijalizaciju pasa i njihovih vlasnika u zajednicu. Suština Pet Travel Advisora nije u tome da svi budu pet-friendly, već da zajedno sa onima koji se odluče na ugošćavanje ljubimaca, uredimo ekosistem na pravi način", kaže Andrea Mladin.
 
  
Pet oaza u Vojvodini
 
Ona najavljuje da će Vojvodina tokom 2022. godine biti mapirana u potpunosti kao prava "pet oaza".
 
"To ćemo uraditi uz podršku Pokrajinske vlade odnosno Sekretarijata za privrednu i turizam, koja prepoznaje naš projekat i želi da postavi standard među prvima. Takođe, želimo da zaokružimo ponudu u svim glavnim turističkim centrima Srbije. U planu je ponuda turističkih aranžmana u nekoliko traženih lokacija poput primorja Grčke, Hrvatske, Crne Gore ali i još nekih atraktivnih i egzotičnih lokacija, koja ćemo naknadno otkriti", zaključuje kreatorka Pet Travel Advisor-a.
 
Tokom narednih meseci, kako najavljuje, na zahtev mnogih, implementiraće i uslugu "PTA travel guide" odnosno specijalizovani turistički vodič za određene lokacije.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti