Nezadovoljne radnike GSP-a niko nije pozvao na pregovore, pripremaju se za štrajk

Dva dana nakon skupa zaposlenih u Gradskom saobraćajnom preduzeću, na kom su zapretili štrajkom ukoliko ne dobiju povišice, gradska vlast nije kontaktirala radnike gradskog prevoznika.
Nezadovoljne radnike GSP-a niko nije pozvao na pregovore, pripremaju se za štrajk
Foto: 021.rs

Vozači su se mimo sindikata organizovali i najavili da će u ponedeljak ujutru prestati sa radom ukoliko im se ne povećaju zarade, zato što nisu zadovoljni minimalnim povećanjem najavljenim za 2022. godinu. 

Predstavnik radnika Vladimir Andrić kaže za 021.rs da se nadaju da neće morati da obustave polaske, ali dodaje se spremaju na protest, jer za sada nema ni poziva od gradske vlasti, samim tim ni pregovora.

"Nama se niko nije javio i izrazio želju da se razgovara i da se upozna sa našim zahtevima. Ujutru u tri sata počinje izlaz autobusa iz garaže i imamo signale mnogih radnika da su spremni da dođu na posao i da u tri sata obustave rad, te da ne izađe nijedno vozilo na ulice. Svi koji su nezadovoljni stanjem u firmi treba da obustave rad, ali svako ima pravo da donese svoju odluku - da li su spremni da trpe ovu tiraniju", poručuje Andrić.
 
On dodaje i da je direktor preduzeća Ivan Radojičić navodno imao razgovor u Gradskoj kući, ali nisu dobili nikakvu povratnu informaciju o kakvom razgovoru je reč i da li je išta zaključeno. 
 
Radnici su nezadovoljni time što je za ovu godinu najavljeno povećanje plate od sedam odsto, uz dodatak od stimulacija, što, smatraju, na platu od 60.000 do 70.000 dinara, ne bi predstavljalo veliko uvećanje i ne bi ispratilo rast cena. Oni zahtevaju značajnije povećanje plata, kao i to da im se isplata zarada garantuje gradskim budžetom. 
 
Iz Kabineta gradonačelnika do sada nije bilo nikakvih reakcija. Direktor preduzeća Ivan Radojičić poručio je da je uprava svesna toga da bi plate trebalo da budu veće, ali da to ne zavisi od njih, već od osnivača - Grada Novog Sada, dodajući da su započeli pregovori između sindikata i predstavnika grada u vezi sa kolektivnim ugovorom. 
  • Rajko

    07.02.2022 12:33
    " pregovori sindikata i grada"
    Svi problemi u Srbiji su zbog sindikalnih vodja u centralama.Nigde se vise ne biraju predsednici sindikata na izborima vec postavljaju poslusni i uglavnom nesposobni i potkupljivi. Pregovori reprezentativnih sindikata sa Unijom poslodavaca i Ministarstvima su spektakl koji se predstavlja kao veeelika borba za radnicka prava a od svega se podigne cena rada za 5 dinara po satu i to je veliki uspeh u toj borbi. Vozacima u N. Sadu zelim da istraju u svojoj borbi mada vec vidim da danas strajka nema i da je dogovor postignut.( citaj da su opet nekoga od vodja namirili i sve reseno).
  • Kole

    07.02.2022 11:19
    I?
    Jel bilo štrajka u ponedeljak
  • Sirotinja

    06.02.2022 15:44
    Ima prava takodje
    70k rsd je mala plata, slazem se.
    Znamo li, dragi sugradjani, da medju nama ima i onih koji rade za 35-40k i to u losijim uslovima nego vozaci GSP autobusa?
    Sta cemo s njima? Nije li njima podrska hitnije potrebna?

    Kako bi bilo da svi zajedno jedni druge podrzimo za neko bolje sutra? Prbo najsiromasnijima, sto vozaci mozda i nisu u ovom momentu.

    Bez obzira na to, vozacima treba povecati plate. Ne zato sto su vozaci, vec zato sto je 70k dinara malo za normalan zivot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti