Ukidanje mišljenja: Odbijen zahtev Telepčana za organizovanje zbora

Zahtev za organizovanje zbora građana u MZ "Nikola Tesla - Telep" odbijen je, uz obrazloženje Gradske uprave za opšte poslove da zakazivanje zborova nije u nadležnosti Saveta mesne zajednice.
Ukidanje mišljenja: Odbijen zahtev Telepčana za organizovanje zbora
Foto: 021.rs
Jedna od potpisnica zahteva za zbor građana Bojana Bodroža, kaže da je ovakva odluka protivpravna, pozivajući se na Statut Grada Novog Sada.
 
"U Članu 29 Statuta Grada Novog Sada stoji da zbor građana saziva Savet mesne zajednice ili predsednik Skupštine Grada ili odbornik u Skupštini Grada kojeg ovlasti predsednik Skupštine Grada. Dakle, pominje se eksplicitno da Savet mesne zajednice može da sazove zbor, a u odluci iz decembra, na koju se oni pozivaju, u poslednjoj tački piše da Savet mesne zajednice može da vrši i druge poslove iz nadležnosti mesne zajednice utvrđene Statutom grada. Dakle, sazivanje zbora građana nije u suprotnosti sa ovom odlukom i zato smatramo da prosto odluka nije legitimna", kaže Bodroža za 021.rs.
Istim obrazloženjem odbijen je i zahtev stanovnika Mesne zajednice "Bratstvo - Telep", koji su tražili organizovanje zbora povodom nacrta Regulacionog plana Telepa. Bodroža kaže da će se ove mesne zajednice dogovoriti o daljem delovanju.
 
"Ovo je isti odgovor koji je dobijen i na zahtev za sazivanje inicijative u mesnoj zajednici 'Bratstvo' povodom zelenih površina u ovoj mesnoj zajednici i njihovih izmena u novom GUP-u, tako da ćemo se mi zajedno dogovarati o daljim koracima, najverovatnije ćemo se žaliti na ovakvu odluku", rekla je Bodroža.
 
Ona smatra da se na ovaj način onemogućuje građanima da iznesu svoj stav.
 
"Ovo je sasvim sigurno motivisano time da se izbegne mišljenje građana, da se ne dozvoli da građani imaju ikakvu mogućnost da izraze svoje mišljenje, naročito ako je to mišljenje u suprotnosti sa onim što Grad želi da sprovode", navodi Bodroža.
 
Podsetimo, stanovnici Bulevara Evrope i okolnih ulica na Telepu i Adamovićevom naselju tražili su zbor građana jer smatraju da će se gradnjom vijadukta koji bi vodio ka novom novosadskom mostu značajno pogoršati uslovi života u tom delu grada. Njihov stav je da treba da se zadrži dosadašnje rešenje kada je u pitanju prilaz mostu. 

U međuvremenu, direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović krenuo je da obilazi mesne zajednice u Novom Sadu i okolini, predstavljajući građanima GUP.

Sa ovih događaja mediji naklonjeni aktuelnoj vlasti navode uglavnom kako su građani "jednoglasno" podržali GUP. Miladinović je u prethodnih nekoliko dana obišao mesne zajednice "Sremska Kamenica", "Ostrvo" na Limanu, "Južni Telep", a posetio je i Ledince, iako se ovo mesto nalazi van obuhvata Generalnog urbanističkog plana, ali bi po tvrdnjama Miladinovića četvrti most meštanima olakšao život, te su i oni zaključili da je "most veoma potreban".

  • милица

    06.02.2022 07:50
    одлука није у складу са статут
    Одлука о месним заједницама која је донета у децембру прошле године није у складу са Статутом града Новог Сада. Како је као таква могла бити усвојена на седници Скупштине града Новог Сада.
  • Sasa KG

    05.02.2022 17:09
    Re NN
    Videcete ubrzo koliko su veliki 2-3% dragi moj NN
  • Starosađanin

    05.02.2022 09:09
    Normalnim građanima
    Meni je zapravo drago što imamo priliku da pročitamo komentare kao što je 'NN'.
    Često se zapitam šta još treba da se desi pa da normalni, politički neostrašćeni građani uvide ko je stvarno ovaj režim, šta zastupa, šta propagira i kuda to vodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti