Proširuje se zona zaštite Begečke jame, zabrane i ograničenja ostaju na snazi

Begečka jama, park prirode pod zaštitom, od sutra će imati šire granice zaštite u cilju očuvanja plavnih staništa.
Proširuje se zona zaštite Begečke jame, zabrane i ograničenja ostaju na snazi
Foto: 021.rs

Odbornici Skupštine Grada Novog Sada na sednici u četvrtak, 10. februara, razmatraće Predlog odluke o proglašenju Parka prirode "Begečka jama" zaštićenim područjem.

Konkretno, reč je o reviziji postojeće zaštite prirodnog područja treće kategorije i izmenama granice zaštite na način da se samo zaštićeno područje proširuje.

Revizijom se površina zaštićenog područja povećava sa 379,4 hektara na 489,5 hektara, a određuje se zaštitna zona od 387,75 hektara. 
 
"Begečka jama" imaće režime zaštite drugog i trećeg stepena u svojim pojedinim područjima, a u skladu s tim se definišu i mere zaštite, zabrane i ograničenja. Režim zaštite drugog stepena obuhvata 130,14 hektara, a pod trećim stepenom zaštite biće 359,37 hektara.
 
"Bitno je istaći da je oblast zaštićenog područja, a naročito vodenog okna kao jednog od najznačajnijih delova, pod snažnim uticajem antopogenih aktivnosti, kao i prirodnih procesa koji dovode do nestajanja prirodnih staništa i njima uspostavljenih vrsta. Donošenjem odluke o zaštiti, kao i planovima i aktivnostima na zaštiti i upravljanju, doprineće se smanjenju negativnih antropogenih uticaja i usporavanju prirodnih procesa koji dovode do prirodnih sukcesija i gubitka prirodnih vrednosti područja", navodi se u predlogu odluke koja će se sutra naći pred odbornicima.
 
Kako je definisano predlogom odluke, na području Begečke jame zabranjuje se neplanska seča i oštećivanje šumskog drveća, zamena autohtonih vrsta, čista seča šuma u pojasu od 20 metara oko Begečke jame, bare Provalije, bare Jajare, kao i oko mrtvaja, depresija, vikend-naselja i auto-kampa.
 
Zabranjuje se privredni ribolov, odlaganje bilo kakvog otpada, parkiranje, servisiranje i održavanje mehanizacije, formiranje novog građevinskog zemljišta van građevinskog područja naselja, širenje vikend-naselja van postojeće površine ribolovačkog naselja i izgradnja novih vikendica i drugih objekata za odmor.
 
Ograničava se izgradnja objekata na izgradnju koja je već u planskim aktima, sakupljanje i korišćenje strogo zaštićenih vrsta (osim u naučno-istraživačke svrhe), lov i ribolov, postavljanje splavova, te ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda. Celokupan spisak zabrana i ograničenja pogledajte u fajlu.
 
 
Parkom prirode "Begečka jama" upravljaju "Vode Vojvodine". Postupak revizije zaštite pokrenulo je još na leto 2020. godine Ministarstvo zaštite životne sredine, saglasnost je dao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a studiju zaštite uradio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
 
Akt je pred Skupštinom grada budući da se park prirode nalazi na teritoriji Novog Sada, a Grad će i učestvovati u finansiranju aktivnosti na primeni mera zaštite.
 
Prema studiji Zavoda, Begečka jama je fluvijalno jezero povezano sa Dunavom preko kanala Begej. Izuzetno je značajno plodište većeg broja vrsta dunavskih riba, kao i reproduktivni centar vodozemaca šireg područja.
 
Osnovne prirodne vrednosti Parka prirode "Begečka jama" ogledaju se u prisustvu 125 taksona viših bilјaka (122 vrste i tri podvrste), oko 150 vrsta ptica, 14 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, šest vrsta gmizavaca i 18 vrsta insekata od nacionalnog i međunarodnog značaja.
  • Stohadin

    09.02.2022 14:36
    Jama
    A most????!!!!
    Zar nije trebalo da se u toj zaostaloj sredini pravi most.????
  • Tommy gun

    09.02.2022 14:33
    Paralela
    Mogu da prepišu propise sa "mrtve" Tise. Nema SUS motora, septičke jame su nepropusne, zabranjen je lov i ribolov osim kontrolisanog, . . .
    Naravno, sve navedeno je u teoriji ali imam drugare koji tamo imaju vikendaje i koji su savesni. Za druge se, tako nešto, i ne bi moglo reći ali to je pitanje kontrole nadležnih službi te dve opštine.
  • Комша

    09.02.2022 14:05
    Od svega navedenog, najvise ima manica, zmija, komaraca i krpelja..ne znam kako se zovu one zivotinje sto dodju na Jamu da orgijaju i prave rostilj uz Glamocko gluvo na sav glas, pivopije..e, njih je najvise..

    Ниси ти видео јаму. А у Бегечу број земара можеш пребројати на прсте.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti